Noutăți

Zelenski, discuții strategice cu cel mai apropiat aliat al Ucrainei în războiul lui Putin – Planul pregătit în vizita oficială în Polonia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, are programată o vizită în Polonia, miercuri, pentru discuții cu omologul său polonez, Andrzej Duda. Polonia este cel mai constant și apropiat aliat al Ucrainei și al lui Zelenski după invaiza la scară largă declanșate de Putin. Anunțul acestei vizite a fost făcut oficial, fiind prima oară când administrația de la Kiev face acest lucru. Zelenski a păstrat secrete până în prezent întâlnirile de lucru, vizitele efectuate, în Ucraina sau în străinătate, din motive de securitate.

Zelenski va fi însoțit de soția sa, Olena Zelenska, în timpul primei sale vizite oficiale la Varșovia de la invazia Rusiei de acum 13 luni. Este practic a doua vizită a lui Zelenski în Polonia, prima fiind făcută anul trecut, în decembrie, înaintea deplasării în SUA și primirii la Casa Albă de către Joe Biden și soția sa – Jill, pe 21 decembrie 2022.  

Potrivit programului oficial, vizita lui Zelenski la Varșovia începe cu o întâlnire oficială cu președintele Duda, la castelul regal. Discuțiile celor doi vor fi despre securitate, politică regională și cooperare economică, dar și despre tranzitul cerealelor ucrainene și a altor produse agricole prin Polonia.

Vizita lui Zelenski la Varșovia are loc în condițiile în care Polonia a livrat deja Ucrainei primul lot de avioane de luptă MiG-29 (de fabricație sovietică). Președintele Andrzej Duda a declarat luna trecută că Varșovia va preda Ucrainei primele patru MiG-29.

Potrivit consilierului de politică internațională al președintelui Duda – Marcin Przydacz, în timpul vizitei președintelui ucrainean, cu siguranță, se va discuta despre un posibil sprijin suplimentar”, a spus acesta într-un interviu acordat la un post de radio polonez.

După discuțiile cu președintele Duda, Zelenki va fi prezent și la o întâlnire cu publicul.

Zelenski va avea discuții și cu premierul polonez, Mateusz Morawiecki, cu privire la securitatea regională, situația de pe front și cooperarea bilaterală, inclusiv situația de la punctele de trecere a frontierei și transportul cerealelor ucrainene, potrivit consilierului premierului, Michal Dworczyk.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *