Noutăți

Vortexul polar își schimbă direcția: Ninsorile abundente cuprind și centrul României – Zonele vizate de Codul portocaliu – HARTA

Ninsorile din Moldova se mută deja de joi și în centrul țării în următoarele zile, în zona Transilvaniei, anunță directorul ANM – Elena Mateescu. 

„Pentru zilele următoare, în continuare apariția și menținerea ninsorilor în special în zona de munte și nu în ultimul rând în Moldova, dar și zonele din partea de nord-vest și centru a țării.

Ninsorile se vor transforma, ulterior, în precipitații lichide, după episodul în care vorbim de ninsori, fapt care va conduce la o atenție deosebită, pentru că se va produce fenomenul de polei iar pentru cei care se vor afla în trafic va fi important de cunoscut această situație”, a declarat directorul ANM.

 COD GALBEN

 Interval de valabilitate: 06 aprilie, ora 10 – 07 aprilie, ora 12Fenomene vizate: predominant ninsori, strat de zăpadă,  intensificări ale vântului și polei

       În intervalul menţionat, în nordul și centrul Moldovei, în Maramureș, Transilvania și în nordul Crișanei, precum și în zona de munte vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. Temporar vântul va avea intensificări pe parcursul zilei de joi (06 aprilie), cu viteze de 40…60 km/h, viscolind temporar ninsoarea. Pe arii restrânse se vor acumula 10…15 l/mp.

       În nord-estul Moldovei și izolat în rest se va depune polei.

Notă: Intensificări ale vântului se vor semnala temporar și în sudul Olteniei.

 

COD PORTOCALIU

  Interval de valabilitate: 06 aprilie, ora 10 – 06 aprilie, ora 22Fenomene vizate: ninsori viscolite și strat consistent de zăpadăZone afectate:județele Botoșani, Suceava, Neamț, Iași și zona de munte a județelor Maramureș, Bistrița Năsăud, Mureș

 În județele Botoșani, Suceava, Neamț, Iași și zona de munte a județelor Maramureș, Bistrița Năsăud și Mureș va continua să ningă viscolit, vizibilitatea va fi redusă și se va depune strat nou de zăpadă consistent. Vântul va avea intensificări cu viteze de 55…65 km/h. Local se vor acumula peste 20 l/mp.

Meteorologii au emis și o avertizare Cod galben de vânt puternic, cu rafale de peste 60 km/h în mai multe localități din județul Dolj.

COD GALBEN

Valabil de la : 06-04-2023 ora 10:50 până la : 06-04-2023 ora 15:00

In zona : Județul Dolj: Calafat, Băilești, Dăbuleni, Poiana Mare, Moțăței, Segarcea, Sadova, Daneți, Călărași, Valea Stanciului, Ciupercenii Noi, Maglavit, Cetate, Podari, Ostroveni, Plenița, Celaru, Mârșani, Galicea Mare, Desa, Bistreț, Bârca, Unirea, Bucovăț, Calopăr, Gighera, Rast, Bechet, Bratovoești, Cerăt, Castranova, Vârvoru de Jos, Afumați, Teasc, Goicea, Orodel, Drănic, Giurgița, Lipovu, Carpen, Urzicuța, Gângiova, Țuglui, Piscu Vechi, Dobrești, Caraula, Giubega, Apele Vii, Rojiște, Vela, Ghidici, Sopot, Negoi, Terpezița, Seaca de Câmp, Grecești, Brabova, Dobrotești, Cioroiași, Predești, Perișor, Vârtop, Siliștea Crucii, Măceșu de Sus, Sălcuța, Întorsura, Catane, Galiciuica, Pleșoi, Măceșu de Jos, Cârna, Verbița, Seaca de Pădure, Radovan, Secu, Gogoșu, Botoșești-Paia, Izvoare;Județul Mehedinţi: Drobeta-Turnu Severin, Șimian, Vânju Mare, Gogoșu, Jiana, Pătulele, Cujmir, Breznița-Ocol, Bălăcița, Tâmna, Salcia, Devesel, Izvoru Bârzii, Oprișor, Gârla Mare, Gruia, Punghina, Bâcleș, Prunișor, Dârvari, Hinova, Burila Mare, Vânători, Vlădaia, Pădina, Obârșia de Câmp, Livezile, Braniștea, Dumbrava, Pristol, Vânjuleț, Husnicioara, Vrata, Poroina Mare, Greci, Rogova, Corlățel;

Se vor semnala : intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 55…60 km/h.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *