Noutăți

Viktor Orban cumpără și mai mult gaz de la Putin. Noi acorduri energetice semnate între cele două state

Compania rusă de gaze naturale deținută de stat a fost de acord să permită Ungariei să importe cantități de gaz în plus față de cele convenite anul trecut.

Costul gazului ar fi plafonat la 150 de euro pe metru cub. Acesta este pompat în Ungaria prin gazoductul Turkstream, prin Marea Neagră.

În cadrul unei conferințe de presă susținute la Moscova, ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a anunțat că Gazprom, compania rusă de gaze naturale deținută de stat, a consimțit la creșterea cantităților de gaz importate de Ungaria, în afara limitelor stabilite în cadrul contractului semnat anul trecut între cele două țări. Această modificare a contractului a fost convenită recent între părți.

Ministrul maghiar de Externe mai spune că aprovizionarea cu energie din Rusia este o problemă fizică și nu una politică sau ideologică. 

Faptul că ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, s-a deplasat în Rusia pentru a avea întâlniri cu oficiali de rang înalt reprezintă o mișcare neobișnuită pentru un oficial al unei țări membre UE. Majoritatea statelor din UE au condamnat invazia Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin și au redus dependența de aprovizionarea cu energie rusească.

Cu toate acestea, Peter Szijjarto este unul dintre puținii oficiali de top din UE care s-au întâlnit cu oficiali ruși încă de la începutul conflictului.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *