Noutăți

UNICEF, verdict după pandemie: Încrederea în vaccinurile pentru COPII, în picaj – Riscul EXPLOZIEI de epidemii în România

Percepția populației cu privire la importanța vaccinurilor adresate copiilor a scăzut în timpul pandemiei de COVID-19, între anii 2019 şi 2021, în 52 din cele 55 de țări analizate, a avertizat UNICEF joi, 20 aprilie, într-un nou raport privind imunizarea. În aproape jumătate din cele 55 de țări analizate, peste 80% dintre respondenți percep vaccinurile ca fiind importante pentru copii.

Oamenii din întreaga lume şi-au pierdut încrederea în vaccinurile de rutină din copilărie care se fac împotriva bolilor mortale precum rujeola şi poliomielita. Încrederea a scăzut foarte mult în timpul pandemiei COVID-19, potrivit celui mai recent raport publicat de UNICEF.

UNICEF a explicat că percepţia publică a vaccinurilor pentru copii a scăzut între anii 2019 şi 2021. 

Datele din noul raport UNICEF arată un „semnal de alarmă îngrijorător” pentru creşterea reținerii față de vaccinuri și a respingerii vaccinării pe fondul dezinformării, al scăderii încrederii în guverne şi al polarizării politice.

RAPORTUL UNICEF – VACCINAREA COPIILOR la sfârșitul articolului și AICI , alături de alte resurse –  AICI.

VACCINAREA COPIILOR ÎN ROMÂNIA, OPRITĂ DE PANDEMIA DE CORONAVIRUS – Câte de mult a scăzut protecția copiilor în fața bolilor

Schimbarea de percepţie este deosebit de îngrijorătoare pentru că vine după cel mai mare regres al imunizării copiilor dintr-o generaţie în timpul restricţiilor COVID. În total, 67 de milioane de copii din întreaga lume „au ratat” unul sau mai multe vaccinuri.

În România, încrederea în importanța vaccinurilor pentru copii și a vaccinării acestora a scăzut cu 10 la sută după declanșarea pandemiei de coronavirus, a anunțat UNICEF.

În majoritatea țărilor, persoanele sub 35 de ani și femeile sunt cele care declară, de obicei, că au mai puțină încredere în vaccinurile adresate copiilor după declanșarea pandemiei. În România, cu 13,4% mai puține persoane sub 35 de ani aveau încredere în vaccinuri după pandemie. Încrederea în vaccinuri în cazul bărbaților din România a scăzut cu 14,6%, în vreme ce încrederea femeilor s-a diminuat cu 5,7% după pandemie.

 Situaţia privind încrederea în vaccinuri variază la nivel mondial, se mai arată în raportul UNICEF –  „Starea copiilor din lume”. Încrederea în vaccinuri pentru copii a scăzut cel mai mult în Papua Noua Guinee şi Coreea de Sud, ţări urmate de Ghana, Senegal şi Japonia. În SUA încrederea a scăzut uşor, iar în India, China şi Mexic, a rămas neschimbată.

RAPORTUL UNICEF – VACCINAREA COPIILOR la sfârșitul articolului și AICI , alături de alte resurse –  AICI.

China, India și Mexic sunt singurele țări analizate în care datele arată menținerea sau chiar îmbunătățirea percepției privind importanța vaccinurilor. 

VACCINAREA COPIILOR, ÎNTRERUPTĂ DIN CAUZA PANDEMIEI: 67 de milioane de copii „au ratat” imunizarea

Pandemia a întrerupt vaccinarea copiilor aproape peste tot, în special din cauza suprasolicitării sistemelor de sănătate, a redirecționării resurselor dedicate imunizării către vaccinarea împotriva COVID-19, a lipsei de personal medical și a măsurilor de izolare.

Raportul publicat joi avertizează că, în total, 67 de milioane de copii nu au beneficiat de vaccinuri între 2019 și 2021, gradul de acoperire vaccinală scăzând în 112 țări.

Copiii născuți chiar înainte sau în timpul pandemiei depășesc acum vârsta la care ar fi trebuit să fie vaccinați în mod normal, fiind astfel necesară luarea unor măsuri prompte pentru a-i imuniza pe cei care nu au fost vaccinați și pentru a preveni epidemiile de boli mortale.

RUJEOLA, EXPLOZIE ÎN 2022. În 2022 s-a înregistrat un număr dublu de cazuri de rujeolă față de anul precedent.

COPII PARALIZAȚI din cauza POLIOMIELITEI, DE 8 ORI MAI MULȚI  în timpul pandemiei. Numărul copiilor paralizați din cauza poliomielitei a crescut cu 16% în 2022 în comparație cu anul anterior. În cazul în care comparăm perioada 2019-2021 cu intervalul de trei ani precedent, observăm o creștere de opt ori a numărului de copii paralizați din cauza poliomielitei, ceea ce subliniază necesitatea realizării unor eforturi de vaccinare susținute, arată UNICEF.

În plus, pandemia a exacerbat și inegalitățile existente. Pentru mult prea mulți copii, mai ales pentru cei din comunitățile cele mai marginalizate, vaccinarea rămâne un serviciu indisponibil, inaccesibil sau costisitor. Chiar și înainte de pandemie, progresele privind vaccinarea au stagnat timp de aproape un deceniu.

RAPORTUL UNICEF – VACCINAREA COPIILOR la sfârșitul articolului și AICI , alături de alte resurse –  AICI.

„COPII CU ZERO DOZE” DE VACCIN în ultimii trei ani. Dintre cele 67 de milioane de copii care nu au beneficiat de vaccinuri de rutină în perioada 2019-2022, 48 de milioane nu au primit nici măcar un vaccin de rutină, fiind așa-zișii „copii cu zero doze”.

La sfârșitul lui 2021, India și Nigeria (ambele țări înregistrând un număr foarte mare de nașteri) au avut cel mai mare număr de copii cu zero doze, în timp ce Myanmar și Filipine au raportat o creștere deosebit de mare a numărului de copii care nu au beneficiat de nicio doză de vaccin.

Copiii care nu beneficiază de vaccinuri trăiesc în cele mai sărace, mai izolate și mai marginalizate comunități, afectate uneori de conflicte

FACTORII CARE CRESC RISCUL RESPINGERII VACCINĂRII LA COPII

Potrivit raportului UNICEF, confluența mai multor factori poate duce la creșterea riscului unei atitudini ezitante în ceea ce privește vaccinurile. Printre acești factori se numără incertitudinea provocată de răspunsul la pandemie, accesul tot mai mare la informații înșelătoare, scăderea încrederii în experți și polarizarea politică.

„În plină pandemie, oamenii de știință au reușit să dezvolte rapid vaccinuri care au salvat nenumărate vieți. Dar în ciuda acestor progrese istorice, frica și dezinformarea referitoare la orice tip de vaccin s-au răspândit la fel de rapid ca virusul.

Aceste date trag un semnal de alarmă îngrijorător. Nu putem permite ca încrederea în vaccinurile de rutină să devină o altă victimă a pandemiei. În acest caz, următorul val de decese ar putea fi cel al copiilor care suferă de rujeolă, difterie sau alte boli care pot fi prevenite”, a declarat Catherine Russell, directorul executiv al UNICEF.

RAPORTUL UNICEF – VACCINAREA COPIILOR la sfârșitul articolului și AICI , alături de alte resurse –  AICI.

UNICEF, MĂSURI CERUTE GUVERNELOR LUMII PENTRU SUPRAVIEȚUIREA FIECĂRUI COPIL, PRIN VACCINARE

Pentru a asigura vaccinarea fiecărui copil, este esențial să se asigure dezvoltarea asistenței medicale primare și să se ofere cadrelor din prima linie, în majoritate femei, resursele și sprijinul de care au nevoie. Potrivit raportului, femeile se află în prima linie a programelor de vaccinare, însă ele se confruntă cu salarii mici, cu locuri de muncă informale, cu lipsa instruirii formale și a oportunităților în carieră și cu amenințări la adresa propriei siguranțe, transmite agenția ONU.

Pentru a face față acestei crizei ce afectează supraviețuirea copiilor, UNICEF îndeamnă guvernele să își reînnoiască angajamentul privind creșterea finanțării programelor de vaccinare și să colaboreze cu alți actori pentru a debloca resursele disponibile, inclusiv fondurile rămase în urma pandemiei de COVID-19, astfel încât să accelereze și să ia măsuri prompte pentru recuperarea întârzierilor în administrarea vaccinurilor cu scopul de a proteja copiii și de a preveni izbucnirea unor epidemii de boli.

Raportul îndeamnă guvernele:

să identifice urgent și să asiste toți copiii, în special cei care nu au beneficiat de vaccinuri pe durata pandemiei de COVID-19;să sporească cererea pentru vaccinuri, inclusiv prin creșterea încrederii în acestea;să acorde prioritate finanțării serviciilor de vaccinare și a asistenței medicale primare;să creeze sisteme de sănătate reziliente prin investirea în cadrele medicale de sex feminin, inovare și producție la nivel local.

„Vaccinurile au salvat milioane de vieți și au protejat comunitățile împotriva unor epidemii de boli mortale. Știm cu toții prea bine că bolile nu cunosc granițe. Vaccinarea de rutină și asigurarea unor sisteme medicale performante reprezintă cea mai bună șansă a noastră de a preveni pe viitor pandemiile, decesele și suferințele inutile. Având în vedere că mai sunt disponibile resurse din campania de vaccinare împotriva COVID-19, acum este momentul să redirecționăm aceste fonduri pentru a dezvolta serviciile de vaccinare și pentru a investi în sisteme durabile pentru fiecare copil”, a mai declarat Catherine Russell.

RAPORTUL UNICEF – VACCINAREA COPIILOR, AFECTATĂ MAJOR DE PANDEMIA DE COVID-19

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *