Noutăți

UE și SUA, front comun împotriva lui Putin – Avertisment dat Chinei cu Rusia la șefia Consiliului de Securitate ONU

Anunțul transmis de UE și SUA către China a fost făcut de Josep Borrell și secretarul de stat american Antony Blinken. Cei doi au avut o întrevedere la Bruxelles, în marja celui de-al zecelea Consiliu Ministerial UE-SUA pentru Energie, pe care l-au coprezidat, și a reuniunii miniștrilor de externe din NATO. Mesajul este transmis în timp ce șefa Comisiei Euroepne – Ursula von der Leyen se află la Beijing, alături de președintele Franței, Emmanuel Macron.

Von der Leyen a reafirmat că „Uniunea Europeană rămâne unită, iar comunitatea noastră transatlantică rămâne, de asemenea, unită” în ceea ce privește sprijinirea Ucrainei. 

Uniunea Europeană și SUA se așteaptă ca China, în calitatea de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, să vegheze la respectarea de către Rusia a Cărții Națiunilor Unite și să nu sprijine agresorul și agresiunea asupra Ucrainei. 

„Am discutat cu secretarul Blinken despre rolul Chinei în susținerea încălcării flagrante a Cartei Națiunilor Unite de către Rusia. Există o așteptare clară din partea unui membru permanent al Consiliului de Securitate [al ONU] de a lua atitudine în apărarea ordinii internaționale bazate pe reguli, iar China are datoria morală de a contribui la o pace echitabilă. Nu poate fi de partea agresorului. Nu poate sprijini militar agresiunea. Acesta este mesajul nostru către China – de la reuniunea de astăzi și de la toate vizitele Uniunii Europene care merg la Beijing”, a declarat Înaltul Reprezentant Josep Borrell, care va efectua săptămâna viitoare o vizită oficială în China.

„A trecut mai bine de un an de când Putin a început să distrugă Ucraina și pare hotărât să continue cu vărsarea brutală de sânge și distrugerea. Și continuă să escaladeze lucrurile în continuare – în ciuda faptului că nu obține nimic. Cel mai nou pariu nuclear al său, cu arme nucleare mutate în Belarus, constituie o nouă escaladare și reprezintă o amenințare directă la adresa securității europene. Acest lucru a survenit – în mod ironic – după ce președintele chinez Xi [Jinping] a vizitat Moscova și a menționat nevoia de pace, iar ei au convenit asupra necesității de a nu desfășura arme nucleare în străinătate. Iar câteva zile mai târziu, Rusia [a anunțat] desfășurarea de arme nucleare tactice în Belarus”, a mai spus Borrell.

„Ne-am angajat să continuăm să sprijinim Ucraina în autoapărarea sa și vom menține presiunea colectivă asupra Rusiei pentru a pune capăt încălcărilor generalizate ale dreptului internațional. Facem tot ceea ce putem, din punct de vedere militar, politic și financiar, pentru a ne asigura că Ucraina învinge”, a mai declarat șeful diplomației europene.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este deja la Beijing alături de președintele francez Emmanuel Macron, pentru o întâlnire comună cu președintele chinez – Xi Jinping. Cu o săptămână în urmă, von der Leyen a avertizat că poziția Chinei privind atrocitățile și crimele de război ale Rusiei va determina calitatea relațiilor UE cu Beijingul.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *