Noutăți

Ucraina confirmă că a atacat podul Kerci – Ce metodă a fost folosită

Cum s-a desfăşurat atacul

Potrivit agenţiei publice de presă ucrainene Ukrinform, care citează surse neidentificate din serviciile secrete (SBU) şi Marina ucrainene, atacul ar fi avut loc în noaptea de duminică spre luni cu ajutorul unor drone marine care se deplasează de-a lungul suprafeţei apei şi care ar fi avariat podul.

„A fost greu să ajungem la pod, dar până la urmă am reuşit”, a spus un reprezentant al SBU, citat de Ukrinform, menţionând că podul este o ţintă legitimă pentru Ucraina, deoarece a fost construit pe teritoriul ucrainean ocupat.

Pe de altă parte, Reuters transmite luni că cel puţin două mass-media ucrainene au citat surse neidentificate care au declarat că SBU şi Marina ucraineană se află în spatele incidentului de luni de la podul Kerci.

Postul public de radiodifuziune ucrainean Suspilne şi publicaţia Ukrainska Pravda au oferit puţine detalii ale unei operaţiuni la care, potrivit lor, au fost implicate SBU şi Marina ucraineană, însă Suspilne a citat surse care au declarat că podul a fost atacat cu drone subacvatice. Suspilne a citat un purtător de cuvânt al Marinei care a declarat că nu are astfel de informaţii şi care a îndemnat postul public de radio să aştepte anunţurile oficiale.

Oficiali ucraineni nu au comentat imediat incidentul, menţionează Reuters.

Ce consecinţe are atacul

Atacul asupra podului Kerci are consecinţe grave atât pentru Rusia, cât şi pentru Ucraina.

Pentru Rusia, podul Kerci reprezintă un simbol al prezenţei sale în Crimeea, o peninsulă ucraineană anexată ilegal în 2014 după o intervenţie militară. Podul leagă peninsula de la Marea Neagră de Rusia şi este o rută-cheie de aprovizionare terestră pentru personalul militar rus staţionat în Crimeea. De asemenea, Rusia foloseşte Crimeea şi flota militară pe care a desfăşurat-o acolo pentru a lansa multe dintre atacurile sale împotriva restului teritoriului ucrainean.

Atacul asupra podului Kerci arată vulnerabilitatea infrastructurii ruse şi capacitatea Ucrainei de a riposta la agresiunea Moscovei. Acesta este al doilea atac cu explozibili asupra podului Kerci în ultimul an. Primul atac a avut loc în octombrie anul trecut şi a stârnit euforie în Ucraina şi ameninţări cu o nouă escaladare militară din partea Rusiei.

Pentru Ucraina, podul Kerci reprezintă o încălcare a suveranităţii sale teritoriale şi o ameninţare la adresa securităţii sale naţionale. Podul Kerci blochează accesul navelor comerciale şi militare ucrainene la Marea Azov, o zonă strategică pentru economia şi apărarea Ucrainei. De asemenea, podul Kerci consolidează controlul Rusiei asupra Crimeei şi îngreunează eforturile Ucrainei de a recupera peninsula.

Atacul asupra podului Kerci arată determinarea Ucrainei de a lupta pentru integritatea sa teritorială şi de a denunţa ocupaţia ilegală a Crimeei. Acesta este un mesaj clar pentru Rusia, dar şi pentru comunitatea internaţională, care trebuie să sprijine Ucraina în faţa agresiunii Moscovei.

Ce urmează după atac

Atacul asupra podului Kerci ridică tensiunile dintre Rusia şi Ucraina la un nivel foarte ridicat.

Autorităţile ruse au recunoscut o „urgenţă” la pod şi au raportat moartea a doi civili în incident. Rusia ar putea riposta la atac prin măsuri de represalii împotriva Ucrainei, cum ar fi intensificarea bombardamentelor în Donbas, regiunea ucraineană ocupată de separatiştii pro-ruşi, sau blocarea accesului navelor ucrainene la Marea Neagră.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *