Noutăți

Scene de groază pe străzile din SUA! Un nou drog face ravagii, dependenții ajung cu picioarele amputate

Substanța se numește xilazină și este un sedativ și analgezic foarte puternic. Aceasta este folosită doar pentru anumite animale care ajung la veterinar.

În orașele din Statele Unite, drogul denumit „tranq” creează scene de groază, iar cel mai grav afectat oraș este Philadelphia, unde o persoană moare din cauza unei supradoze la fiecare 5 minute. 

Dependența se instalează de la prima doză, iar consumul la oameni încetinește respirația, pulsul și poate provoca infecții care duc la amputarea membrelor. Consumul și traficul s-au triplat în mai multe orașe din Statele Unite în ultimii 3 ani.

„Este pentru prima dată în istoria naţiunii noastre când o substanţă este desemnată drept ameninţare emergentă”, a spus medicul Rahul Gupta, directorul biroului de luptă împotriva drogurilor de la Casa Albă, citat de AFP.

Naloxonul este utilizat pentru resuscitarea unei persoane care a luat o supradoză de opioide, cum ar fi fentanilul, dar nu este eficient împotriva xilazinei. Pe piața drogurilor, fentanilul și xilazina sunt adesea amestecate într-un singur produs, ambele fiind substanțe de sinteză.

Conform datelor furnizate de Agenţia Antidrog (DEA), în perioada pandemiei de COVID-19, adică între anii 2020-2021, consumul de xilazină a crescut cu 200% în sudul țării și cu 100% în vest.

Organizațiile anti-drog fac apel la deblocarea de fonduri pentru lupta împotriva acestui fenomen. Dependenții de droguri și-l administrează intravenos, iar consumatorii recurg la el când nu găsesc fentanil sau heroină. 

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *