Noutăți

Scandalul Bîstroe, etapa măsurătorilor: Au început verificările după dragările Ucrainei – De ce durează doar 24 de ore

Măsurătorile pe Bîstroe au început vineri, cu o întârziere de două săptămâni după acordul scris al Ucrainei din 21 martie. Inițial, autorităţile române și ucrainene conveniseră ca experții români să înceapă în 15 martie măsurătorile pe braţul Chilia şi pe canalul Bâstroe, dar verificările au început doar pe Chilia, cu o întârziere, în lipsa acordului scris al Kievului.

Măsurătorile sunt făcute cu o navă pusă la dispoziţie de partea ucraineană, pe care sunt şi doi experţi din România care lucrează împreună cu un expert ucrainean.

Operația de măsurare a adâncimii și lungimii dragărilor făcute de partea ucraineană pe Bîstroe durează aproximativ 24 de ore, până sâmbătă, 8 aprilie, după-amiază. 

”În aproximativ 10-12 zile vom avea interpretarea rezultatelor şi pe braţul Chilia şi pe celelalte braţe, Solomonov şi Canalul Bîstroe  şi vom fi edificaţi vizavi de ceea ce este în teren, din mal în mal, inclusiv pe toate zonele navigabile din partea ucraineană”, a anunțat Ionel Scrioşteanu – secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, la un post TV.

Acesta a explicat că măsurătorile au fost solicitate de România la începutul lunii martie, printr-o scrisoare a Ministerului de Externe către partea ucraineană, ”având în vedere comunicările părţii ucrainene care oarecum se contraziceau la acel moment şi a fost nevoie de aceste măsurători pentru a avea o bază de discuţie între cele două state”.

Autorităţile române şi cele ucrainene au convenit, în 3 martie, în prima întâlnire tehnică referitoare la canalul Bîstroe, ca România să înceapă măsurătorile pe braţul Chilia şi canalul Bîstroe din 15 martie. 

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *