Noutăți

Sărbătoare 15 aprilie. Sâmbăta Mare – zi extrem de importantă a ortodoxiei – ce sfinți sunt pomeniți chiar înainte de Paște

OrtodoxeSfânta şi Marea Sâmbătă; Sf. Ap. Aristarh, Pud şi Trofim; Sf. Mc. Crescent

Greco-catoliceSfânta şi Marea Sâmbătă. Sf. m. Crescent

Romano-catoliceSf. Damian de Veuster, pr.

Sâmbăta Mare este zi de adâncă tăcere, de post şi rugăciune. Acum Hristos coboară în adâncul iadului, căruia îi sfărâmă porţile şi prin Înviere scoate la odihnă pe cei ce au murit în nădejdea învierii şi a vieţii veşnice.

* Sfinţii Apostoli Aristarh, Pud şi Trofim au fost ucenici ai Sfântului Apostol Pavel. Sfântul Apostol Aristarh (despre care se vorbeşte în Faptele Apostolilor, 19, 29) a fost episcop în Apamia Siriei. Sfântul Pud (despre care vorbeşte Sfântul Apostol Pavel în Epistola a II-a către Timotei, 4, 21) a fost senator în Roma, iar casa lui a fost folosită ca lăcaş pentru sfintele slujbe. Iar despre Sfântul Trofim se găsesc date în Faptele Apostolilor (20, 4).

Aceşti trei Sfinţi Apostoli au fost martirizaţi în anii 65 sau 67, în timpul persecuţiei împotriva creştinilor declanşată de împăratul roman Nero, fiind tăiaţi cu sabia. Sunt prăznuiţi împreună pe data de 15 aprilie şi cu toţi cei şaptezeci de ucenici ai Mântuitorului, în ziua de 4 ianuarie.

* Sfântul Mucenic Crescent, pomenit astăzi, a fost din Mira Lichiei, de neam strălucit.

Când a fost prins de persecutori, în timpul în care creştinii erau prigoniţi, era înaintat în vârstă. A fost supus la judecată şi la toate întrebările guvernatorului provinciei, Sfântul Crescent a răspuns: „Sunt creştin!”. A primit moarte martirică după ce a fost mult chinuit.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *