Noutăți

S-a aflat de ce Prigojin s-a răzgândit brusc și a acceptat să plece în Belarus – Motivul adevărat din spatele deciziei surprinzătoare

Mai multe surse au precizat că Prigojin a încercat inițial să ia legătura cu Administrația Prezidențială a Rusiei, pe 24 iunie, în timp ce luptătorii Wagner s-au mutat spre nord de la Rostov-pe-Don către Moscova, dar că Putin ar fi refuzat să vorbească cu el. Totodată, opoziția rusă a remarcat că, odată ce Prigojin a observat lipsa unui sprijin militar pe scară largă pentru acțiunile sale s-a răzgândit cu privire la perspectivele Wagner, Kremlinul a apelat la negocieri care l-au implicat atât pe Lukașenko, cât și pe șeful de stat major al Oficiului prezidențial rus și pe ambasadorul Rusiei în Belarus. 

Potrivit unui expert de la think tankul Brookings Institution, citat de BBC, Michael O’Hanlon, acordul încheiat de Prigojin „are sens” pentru că situația din Rusia era „extrem de riscantă” din punctul de vedere al șefului Wagner.

„Ideea că Prigojin ar putea genera un fel de revoltă în masă împotriva lui Putin este într-adevăr o poveste pentru copii”, spune O’Hanlon.

Cu toate acestea, rămâne un „moment extrem de critic și periculos” în Rusia, spune O’Hanlon.

Mai rămân, de asemenea, câteva întrebări, inclusiv care au fost termenii acordului convenit cu Prigojin și ce perspective are pentru a rămâne în viață, spune O’Hanlon.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *