Noutăți

România condamnă decapitarea unui prizonier de război ucrainean de un soldat rus – Discuții între Aurescu și Kuleba

România a condamnat miercuri, într-o convorbire telefonică ce a avut loc între miniștrii de externe Bogdan Aurescu și Dmytro Kuleba, execuția unui prizonier de război ucrainean de către Rusia, a afirmat șeful diplomației de la Kiev. 

“Am discutat cu omologul meu român Bogdan Aurescu, care a condamnat execuția unui prizonier de război ucrainean, precum și alte atrocități ale Rusiei. Am discutat o serie de chestiuni bilaterale și regionale cu scopul de a consolida securitatea în regiunea Mării Negre și dincolo de aceasta”, a spus Kuleba.

I spoke with my Romanian counterpart @BogdanAurescu who condemned the execution of a Ukrainian prisoner of war as well as other Russian atrocities. We discussed a number of bilateral and regional issues aimed at enhancing security in the Black Sea region and beyond.

— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) April 12, 2023

Kuleba a discutat cu Aurescu în avanpremiera reuniunilor de joi de la București, și anume prima Conferință privind securitatea regiunii Mării Negre organizată sub auspiciile Platformei Internaționale Crimeea și reuniunea trilaterală România – Republica Moldova – Ucraina pe teme de securitate.

Discuția între cei doi miniștri de externe vine înaintea primei Conferințe privind Securitatea regiunii Mării Negre sub egida Platformei Internaționale Crimeea de joi, la București. Este a  doua reuniune a trilateralei România – Ucraina – Republica Moldova, dar pe teme de securitate. Participă miniștrii de externe și ai apărării din cele trei state vecine.

Conferința este găzduită de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, împreună cu ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, alături de ministrul român al apărării  – Angel Tîlvăr, și ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov. Sunt așteptați să participe peste 20 de miniștrii de externe și ai apărării, lideri ai unor instituții internaționale precum Consiliul Europei, OSCE, NATO.

Și Bruxelles a reacționat după difuzarea în spațiul public a imaginilor video care arătau executarea brutală a unui militar ucrainean de către ruși. În înregistrarea de o duritate extremă se observă cum un soldat, presupus rus, decapitează cu cuţitul un prizonier ce pare a fi ucrainean. Uniunea Europeană a anunțat că ”va cere socoteală tuturor autorilor și complicilor la crime de război” în Ucraina. 

Și preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat. Acesta a declarat că execuţia soldatului nu este ”o coincidenţă sau un episod separat” și a lansat un apel la adresa liderilor lumii să reacționeze în fața ”monștrilor” ruși. 

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *