Noutăți

Rebeliunea lui Prigojin a aruncat în aer prețul gazelor. Modificări de două cifre pe bursele din Europa

În jurul orei 9:25, la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință în Europa, cotările futures la gazele naturale cu livrare în luna următoare erau în creștere cu 13%, ajungând la 36,80 euro pentru un Megawatt-ora, conform informațiilor transmise de Bloomberg

În decursul acestei luni, prețul gazelor naturale în Europa a crescut cu peste 30%, pe fondul opririlor prelungite de producție din Norvegia, care au contracarat cererea redusă, conform informațiilor furnizate de Agerpres. Fluctuațiile de preț s-au accentuat în luna iunie, iar rebeliunea armată care a avut loc în weekend în Rusia nu va face decât să perturbe și mai mult piețele.

Riscurile geopolitice din Rusia sunt acum semnificativ mai mari decât înainte de weekend. Incertitudinea cu privire la ceea ce ar putea să se întâmple în săptămânile următoare în interiorul Rusiei, mai degrabă decât situația din Ucraina, este ceea ce determină creșterea cotărilor la gaze, susține Tom Marzec-Manser, analist la ICIS.

Chiar dacă Europa și-a redus în mod semnificativ dependența de gazele rusești livrate prin conducte, Moscova rămâne un mare furnizor de gaze lichefiate.

În plus, continentul european obține cantități mari de gaze lichefiate de la alți producători, precum SUA, iar acest tip de combustibil a jucat un rol crucial în asigurarea aprovizionării în timpul crizei energetice.

Există și alți factori care creează noi presiuni pe piață. Livrările de gaze naturale din Norvegia rămân limitate în condițiile în care se efectuează lucrări de întreținere la mai multe facilități.

În Rusia, există semne că situația începe să se calmeze. Autoritățile de la Moscova au ridicat regimul antiterorist introdus sâmbătă, iar Bursa de valori de la Moscova funcționează în mod normal.

În general, la fel ca și pentru alte materii prime concentrată pe Rusia, impactul este, momentan, limitat, afirmă Ole Sloth Hansen, analist la Saxo Bank A/S.

Rusia ar putea închide una dintre ultimele conducte care transportă gaze rusești spre Europa până la sfârșitul anului viitor, când expiră contractul de furnizare al Ucrainei cu Gazprom, conform relatărilor recente ale Financial Times.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *