Noutăți

Putin continuă să rescrie istoria, la fel ca Stalin. Rusia Kieveană, scoasă din manuale

Astfel, dacă manualul de istorie din 2021 vorbeşte despre botezarea poporului kievean de către prinţul Vladimir, în secolul al X-lea,noul manual face referire doar la „capitală”, potrivit Rador.

 

Curând după invazia rusă a Ucrainei, unul dintre consilierii preşedintelui Putin şi fost ministru al culturii a prezis că Rusia va tipări curând cărţi de istorie care să cuprindă evenimentele istorice ale anului 2022.

 

Din toamna anului trecut a fost introdus și un curs suplimentar despre istoria Rusiei în liceu, care se va numi chiar „Rusia este istoria mea”. Potrivit acestuia, un astfel de curs va permite să discutăm din nou cu elevii de liceu „evenimente istorice semnificative, fapte, impactul lor asupra formării statului nostru” și va ajuta la formarea unei imagini competente asupra lumii.

 

Rescrierea istoriei a fost des folosită în perioada sovietică, efectele fiind uneori hilare. Cei care au mers la şcoală în anii 1970, în fosta URSS, îşi amintesc o fotografie a lui Lenin, stând pe o bancă, zâmbind şi discutând cu un bărbat invizibil. Acel bărbat era Stalin.

Și Stalin a modificat o fotografie cu Lenin, astfel încât, prin retușări repetate, să se „apropie” tot mai mult de acesta și să ajungă în prim-plan.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *