Noutăți

Proteste uriașe după reforma pensiilor, în timpul discursului lui Macron – Ce pensii speciale au fost tăiate în Franța

Oamenii, însă, au continuat să protesteze în timpul discursului său, din cauza reformei pensiilor. 

There has been no let up in France.Macron’s grip on power is now tenuous, as more protests and strikes are planned over the coming weeks and months.A slow motion revolution.pic.twitter.com/Qvvm1Bc9Zt

— WOLSNED 🇬🇧 (@wolsned) April 18, 2023

Într-un discurs televizat, Macron a promis creşterea salariilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă dar și o reforma a sistemelor de educaţie şi sănătate. Însă nu a convins nici opoziţia, nici cetăţenii, care au ieşit din nou în stradă. Protestele au degenerat din nou în violenţe.

Emmanuel Macron a anunțat luni seară, în cadrul unui discurs adresat cetățenilor francezi, că va repune țara pe picioare cu un plan guvernamental de 100 de zile. Liderul francez a promis că va „vindeca” țara după ce săptămâni întregi au avut loc proteste, violențe și acte de furie față de planurile sale de a crește vârsta de pensionare. Macron a cerut guvernului să demareze discuții cu sindicatele pentru a remedia problemele. 

„Pe 14 iulie, trebuie să putem face bilanțul. Avem în față 100 de zile de liniște, unitate, ambiție și acțiune pentru Franța”, a anunțat Macron.

Protestatarii au incendiat tomberoane de gunoi în mijlocul străzii. 

În noaptea care a trecut, polițiștii din Paris și din alte orașe au reținut mai multe persoane care au participat la protestele violente.

Protests against the pension reform took place in France at night.In Paris and other cities, police used force against protesters. pic.twitter.com/iSNqLih3tG

— Mikhail Kulakov (@mikkulakov) April 18, 2023

În timpul discursului său, Macron a explicat că reforma pensiilor a fost adoptată conform Constituţiei, deşi este acuzat de oameni că a forţat, pe toate căile, votarea ei.

Pe străzile din Paris au avut din nou ciocniri violente între protestatarii violenți și forțele de ordine și mai mulți oameni au fost ridicați de jandarmi. 

Foto: Profi Media

Manifestanții au ieșit pe străzi și au bătut în tigăi și crătiți goale.

Foto: Profi Media

Macron intenţionează, în următoarele zile, să facă vizite în provincie, unde se poate aştepta să fie primit tot cu demonstrații de protest. Sindicatele cheamă la o nouă zi naţională de protest la 1 Mai, relatează Realitatea PLUS. 

Protestele au început în urmă cu o lună în Franța odată cu adoptarea noii reforme a pensiilor. În prezent, protestele continuă și după unda verde primită de legi de la Curtea Constituțională, pe 14 aprilie. Controversatul proiect ce a provocat proteste în Hexagon a fost apoi promulgat de președintele Macron, chiar sâmbătă, 14 aprilie, în pofida protestelor ample ale francezilor.

Printre principalele nemulțumiri ce au stârnit sindicatele din Franța legate de reforma sistemului de pensii se află tăierea privilegiilor celor din sistemul de pensii speciale și creșterea vârstei de pensionare la 64 de ani, treptat, de la 1 septembrie 2023 până în 2030. Reforma pensiilor propusă de regimul Macron prevede practic deființarea regimurilor speciale de pensii, în regia de transport local, în indeustrie, ca și la Banca Franței. În Franța, peste 80 la sută din populație intra într-un sistem general de pensii, iar în regimul special se află până în 10%, reprezentat de cei care lucrează în companiile naționale și locale de transport, companiile de gaz și de electricitate, birourile de notariat, precum și la Opera din Paris și Comedia Franceză. În noua reforma a pensiilor era propusă rămânerea pensiilor cupaționale pentru pompieri, soldați și polițiști.

Președintele Franței a calificat această schimbare a regimului pensiilor din Franța ca fiind necesară, pentru a evita deficitele anuale ale pensiilor, care, potrivit estimărilor guvernamentale, vor atinge 13,5 miliarde de euro până în 2030.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *