Noutăți

PROTEST de amploare la ministerul favorit al premierului – Acuzații grave transmise lui Grindeanu: Angajații CFR, în pericol de MOARTE la muncă

Sindicaliștii de la CFR Călători au hotărât să protesteze până la 1 iulie, prin mitinguri. Contractul Colectiv de Muncă al acestora este valabil până pe 31 decembrie 2023, fapt care nu le permite să facă grevă generală, conform noii Legi a dialogului social, au transmis cei de la Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România.

Un miting de protest se desfășoară luni  în fața sediului Ministerului Transporturilor, între orele 10.00 și 12.45.

Cei mai mulți angajați ai CFR Călători sunt nemulțumiți de tergiversarea aplicării Legii nr. 195/2020 privind Statutul Personalului Feroviar. Revendicările lor sunt legate de articolele din lege referitoare la pensionare, dar sunt nemulțumiți și de varianta de aplicare a salarizării, așa cum a fost gândită de administrație și care urmează să fie valabilă începând de la 1 iulie 2023. 

La miting participă doar angajații CFR Călători, majoritari fiind mecanicii de locomotivă, revizorii de locomotivă și șefii de tură.

Protestul de luni, 26 iunie, este cel de-al 21-lea miting de protest feroviar din ultimul an.

Protestatarii sunt nemulțumiți de faptul că aplicarea Legii nr. 195 /2020 privind Statutul Personalului Feroviar, de la 1 iulie, îi nedreptățește. Până la data de la care se aplică legea, sindicaliștii susțin că  nu mai pot face altceva decât să protesteze, cerând în continuare modificări ale Statutului care nu prezintă nicio creștere salarială.

Ei îl acuză pe directorul general al CFR Călători că le-ar fi făcut doar promisiuni verbale despre modificarea grilelor de salarizare, pentru salarii mai mari în cazul mecanicilor de locomotivă. Sindicaliștii au transmis că nu au niciun fel de garanție în acest sens.

Grila de salarizare discutată presupune două clase principale de salarizare: una pentru salariații din exploatare și a doua pentru angajații încadrați pe funcții cu studii superioare. 

Despre protestele care vor continua toată săptămâna până pe 1 iulie, liderul Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Rodrigo Maxim, a dat asigurări că nu va fi întreruptă circulația trenurilor, dar amintește că din 2017 până anul acesta au fost situații în care trenurile au fost oprite de angajații CFR Călători și CFR Infrastructură care au declanșat greve spontane. Aceste acțiuni de protest nu depind de sindicate, a mai spus liderul sindicaliștilor ceferiști.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *