Noutăți

Primele sisteme PATRIOT au ajuns în Ucraina – Planul de război al lui Zelenski împotriva rușilor după amenințarea lui Putin

Ucraina a primit miercuri după-amiază primul sistem de apărare Patriot din Germania. Anunțul a fost făcut de ministrul apărării ucrainean – Oleksii Reznikov.

“Patriots” for patriotsDo you know how to visualize a dream? We must tell about it to the world and give it life! This is exactly what happened with the Patriots, even before the large-scale war, even before my appointment to the most important position of my life at the most… pic.twitter.com/m6H63erV6Z

— Oleksii Reznikov (@oleksiireznikov) April 19, 2023

Regimul de la Kiev speră să primească mai multe arme din Occident înainte de declanșarea contraofensivei de primăvară împotriva Rusiei.

Germania a livrat Ucrainei sistemul de apărare antiaeriană Patriot şi un set de rachete. În plus, Berlinul a trimis 16 camioane militare Zetros şi două vehicule de protecţie a frontierelor.

Sistemul defensiv Patriot, care și-a dovedit eficiența în teatrele de operațiuni în interceptarea rachetelor balistice și de croazieră, este considerat, în general, drept unul dintre cele mai avansate în materie de apărare aeriană.

Germania și SUA s-au angajat să trimită Ucrainei sisteme Patriot cu rază lungă de acțiune în decembrie anul trecut.

La începutul acestui an, în luna ianuarie, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, s-a angajat să ofere Ucrainei un sistem complet Patriot, care constă în general din 4 până la 8 unități cu câte patru rachete fiecare.

De asemenea, SUA au anunțat că vor trimite două baterii Patriot. SUA au anunțat încă din decembrie 2022 că vor trimite sistemul de apărare antirachetă Patriot în Ucraina. Anunțul venea după seria lungă de lovituri în infrastructura energetică a Ucrainei. Până în prezent aproximativ 100 de militari ucraineni s-au antrenat în folosirea sistemelor Patriot. La sfârșitul lunii martie, în Oklahoma, au finalizat instruirea alți 65 de militari ucraineni pentru folosirea Patriot. Decizia SUA de a trimite sisteme Patriot în Ucraina a venit după luni de zile de la cererile repetate ale lui Zelenski. SUA au fost reticente pentru că este nevoie de antrenament pentru a folosi acest sistem și o prezență a forțelor americane în Ucraina nu a fost o soluție de acceptat pentru Administrația Biden.

Și Olanda a promis 2 unități Patriot.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că sistemul Patriot va întări „în mod semnificativ” apărarea Ucrainei împotriva atacurilor ruse.

Între timp, nici președintele rus nu a rămas fără nicio reacție. Vladimir Putin a spus că forțele ruse vor distruge rachetele Patriot. El a spus în decembrie 2022 că sistemele de apărare antirachetă americane Patriot sunt sisteme „vechi” și că Rusia va „găsi întotdeauna antidotul”.

„În ceea ce privește Patriot, acesta e un sistem destul de vechi și nu funcționează la fel de bine ca S-300 al nostru. Cei care ni se opun cred acesta este o armă defensivă, asta spun ei. Dar asta e în mintea lor și noi vom găsi întotdeauna antidotul. Așa că cei care o fac nu fac decât să-și piardă timpul, doar tergiversează conflictul. Un antidot va fi găsit întotdeauna… Rusia va doborî sistemul Patriot”, spunea Putin.

O baterie Patriot este capabilă să doboare avioane de atac, rachete de croazieră și unele rachete balistice înainte ca acestea să lovească chiar ținte, a declarat generalul de brigadă Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA.

CE ESTE UN SISTEM PATIOT, AȘTEPTAT DE REGIMUL DE LA KIEV PENTRU A LUPTA ÎMPOTRIVA RUȘILOR

Sistemul de rachete ghidate sol-aer Patriot a fost utilizat pentru prima dată în anii 1980 și poate ținti avioane, rachete de croazieră și rachete balistice cu rază de acțiune mai scurtă. Functia principală Patriot este de a intercepta și distruge rachetele și rachetele inamice care se apropie.

O unitate Patriot este compusă , în general, dintr-o stație de lansare, o stație de control, un generator și alte vehicule de sprijin. Astfel că fiecare baterie Patriot este formată dintr-un sistem de lansare montat pe camion cu opt lansatoare care pot găzdui până la patru rachete interceptoare fiecare, un radar terestru, o stație de control și un generator. 

MIM-104 Patriot este un sistem de rachete sol-aer (SAM), fiind principalul sistem de acest tip utilizat de armata SUA și de mai multi aliați din NATO.

Costul unui sistem Patriot este estimat la 1 miliard de dolari.

O baterie Patriot poate avea nevoie de până la 90 de soldați pentru a o opera și a o întreține. 

Patriot are un radar mai puternic, mai bun la identificarea țintelor decât sistemul S-300 din epoca sovietică pe care ucrainenii îl foloseau până acum, dar are limitări specifice.

Analiștii militari au apreciat că sistemul Patriot este util pentru apărarea împotriva unor atacuri nucleare specifice decise de Putin. Capacitatea sistemului Patriot de a ținti unele rachete balistice și aeronave ar putea proteja Kievul, spun analiștii, dacă președintele rus Vladimir Putin și-ar propune să ducă la îndeplinire amenințarea de a lansa un dispozitiv nuclear tactic.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *