Noutăți

Preotul militar Nicolae Diaconescu a murit la 100 de ani

Un veteran de război care a refuzat să se lepede de religia lui

Nicolae Diaconescu s-a născut în 1922, în satul Bălceștii Gorjului, din comuna Bengești-Ciocadia. A urmat seminarul teologic din Caransebeș, dar a fost întrerupt de război. A fost mobilizat în armata română și a participat la luptele din Transilvania, Basarabia și Ucraina. A fost capturat de unguri și a fost supus la presiuni pentru a se converti la catolicism, dar a rămas fidel ortodoxiei. A reușit să evadeze și să se întoarcă în țară, unde a continuat să slujească ca preot militar.

Un preot iubit și respectat de comunitate

După război, Nicolae Diaconescu s-a stabilit în satul natal, unde a slujit ca preot paroh până la pensionare. A fost un om simplu și modest, care s-a dedicat slujirii lui Dumnezeu și oamenilor. A fost un bun povestitor și un admirator al folclorului românesc. A avut o relație specială cu interpreta Maria Lătărețu, pe care a cunoscut-o din copilărie și pe care a considerat-o o soră.

În martie 2022, Nicolae Diaconescu a împlinit 100 de ani și a primit un cadou special din partea primăriei Bengești-Ciocadia: titlul de Cetățean de onoare al comunei. Acesta a fost un gest de recunoaștere și apreciere pentru contribuția sa la istoria și cultura locală.

Un om care a plecat în pace

Nicolae Diaconescu a trecut la cele veșnice pe 17 iulie 2023, după o viață plină de încercări și bucurii. A fost înmormântat cu onoruri militare, în prezența familiei, prietenilor și autorităților locale. A lăsat în urmă o moștenire spirituală și morală pentru generațiile viitoare.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *