Noutăți

Premierul Nicolae Ciucă intervine pentru sprijinirea fermierilor români – Scrisoare către Ursula von der Leyen

 

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri că a semnat, alături de premierii Poloniei, Bulgariei, Ungariei şi Slovaciei, o scrisoare către Ursula von der Leyen pentru sprijinirea fermierilor. Anunțul a fost făcut la începutul ședintei de guvern.

„Împreună cu premierii din Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia am semnat o scrisoare pe care am înaintat-o preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Este vorba despre o scrisoare prin care ne exprimăm preocupările faţă de dificultăţile cu care se confruntă fermierii din România şi din celelalte ţări. Este vorba despre o scrisoare în care propunem un set de măsuri care să reducă dezechilibrele create în piaţă de importurile masive de cereale din Ucraina şi, desigur, de măsuri care să vină în sprijinul fermierilor”, a anunțat Nicolae Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă a explicat că au loc mai multe activităţi la Ministerul Agriculturii şi la Guvern în acest sens – întâlniri prin care să fie obținute date concrete legate de modul în care pot fi sprijiniți fermierii „şi să asigure îndeplinirea dezideratului conform căruia producţia din România să poată să fie valorificată mai eficient atât pe piaţa din România, cât şi pe pieţele externe”.

Mesajul premierului vine după anunțul făcut de șefa Comisiei de majorare a ajutorului pentru fermieri în urma intervenției președintelui Klaus Iohannis. Ursula von der Leyen a declarat atunci că ajutorul dat fermierilor din ţările afectate de cantităţile mari de cereale ucrainene intrate pe piaţă nu este suficient şi că va fi majorat.

Președintele a criticat în termeni duri decizia Comisiei Europeane de a aloca fermierilor români despăgubiri de doar 10 milioane de euro, cea mai mică sumă din regiune. Șeful statului a invocat, pe 23 marte, birocrația exagerată, care poate „pune sub semnul întrebării chiar buna credință a Comisiei Europene”.

Pentru fermierii români, care sunt afectați major de importurile de cereale ieftine din Ucraina, despăgubirile de la Bruxelles erau de numai 10 milioane de euro, în total, mai puțin și decât cele acordate fermierilor din Bulgaria.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *