Noutăți

Oligarhul fugar Ilan Șor, reacție după ce a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare – Mesajul președintei Maia Sandu

Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare.

Oligarhul fugar Ilan Șor a fost condamnat joi, 13 aprilie, la 15 ani de închisoare. Curtea de Apel Chișinău a decis și impunerea sechestrului pe bunuri în valoare de 5 miliarde de lei moldovenești. Hotărârea este definitivă și nu poate fi contestată.

Anunțul a fost făcut seara de deputata PAS, tot ea președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, pe contul său de Facebook. Decizia este definitivă, fiind pronunțată de Curtea de Apel, potrivit realitatea.md. 

A fost pus sechestru pe bunuri în valoare de 5 miliarde de lei moldovenești.

Maia Sandu: „Doar așa justiția își poate căpăta legitimitatea, prin decizii legale care pedepsesc hoții și fac dreptate”

„Șor va sta 15 ani la pușcărie pentru furtul miliardului și averea lui va fi confiscată. Acest lucru a fost decis astăzi de Curtea de Apel. Acest lucru a fost cerut de noi pentru a se face dreptate poporului. Acest lucru a fost cerut de cetățeni – ca cei care fură să întoarcă banii, iar legea să fie pusă în capul mesei. Doar așa justiția își poate căpăta legitimitatea, prin decizii legale care pedepsesc hoții și fac dreptate”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Și Ilan Șor a reacționat după anunțul condamnării sale definitive. 

Întrun scurt mesaj video postat pe Facebook, oligarhul fugar a transmis, în limba rusă, că nu se va preda autorităților de la Chișinău.

„Aceşti trei judecători vor ajunge după gratii destul de curând. Vreau ca aceşti judecători după ce vor vedea acest video să fie la curent că eu şi susţinătorii mei cu siguranţă nu vom uita cum, sub presing, a fost luată o decizie ilegală şi fără precedent, cu încălcarea tuturor procedurilor şi normelor.

Această decizie este o răzbunarea pentru mişcarea protestatară pe care, nu-mi este ruşine să recunosc, o dirijez eu şi partidul meu (ŞOR, n.e.). Este o răzbunare pentru faptul că noi luptăm pentru o viaţă bună. N-o să mă oprească nicio hotărâre, o să merg până la capăt”, a spus Ilan Şor.

Ilan Șor a fost condamnat la şapte ani de închisoare, încă în 2017, în prima instanță, pentru rolul jucat în „furtul miliardului” din sistemul bancar. Sentința a fost atacată în instanța de apel. În februarie 2018, dosarul de condamnare a fost transferat la Curtea de Apel Cahul. 

Deşi nu a recunoscut oficial, Ilan Şor, deputat din 24 februarie 2019, ar fi părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea. Liderul Partidului „ȘOR” a fost dat în urmărire internațională la 30 iulie 2019. 

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *