Noutăți

Misiune majoră în Marea Neagră – Franța trimite avionul de supraveghere ATL 2 pentru a detecta mine

Aeronava franceză este trimisă în România pentru o perioadă mai îndelungată pentru detectarea minelor ajunse în  Marea Neagră din cauza războiului din Ucraina. Este pentru prima oară de la începutul războiului când Franța, grup tactic NATO în România, trimite un avion de supraveghere la Constanța.

Încă de anul trecut, Aeronava de monitorizare maritimă și de luptă antisubmarin a supravegheat minele de anul trecut.

Actuala misiune din România va dura cel puțin 14 zile. Avionul va detecta minele plantata de armată, în urma războiului din Ucraina.

Astfel că la Constanța ajunge un avion de supraveghere maritimă și de luptă antisubmarin, supranumit „cuțitul elvețian al Marinei franceze” pentru multiplele sale capacități de supraveghere și intervenție. 

Avion Atlantique ATL 2 (dassault-aviation.com)

Prima oară când un avion de cercetare a fost trimis deasupra Mării Negre a fost anul trecut, la peste două luni de la declanșarea invaziei pe scară largă în Ucraina de către Rusia.

În aprilie 2022, avionul de supraveghere maritimă și luptă antisubmarin ATL 2 al Franței a efectuat deja zboruri în Marea Neagră, pentru supravegherea minelor. Iar în 7 iunie 2022, un avion de patrulare maritimă Bréguet Atlantique ATL2 aparținând Forțelor Navale franceze a îndeplinit misiuni de tip ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance) deasupra apelor Mării Negre.  Acesta a decolat atunci de la Baza Aeriană Souda Bay de pe Insula Creta (Grecia), îndreptându-se în direcția nord. Iar la frontiera dintre Bulgaria și România, avionul de patrulare maritimă a ieșit deasupra Mării Negre, unde și-a oprit transponderul ADS-B de la bord. Misiunea a constat în culegere de informații în zona apelor neutre ale Mării Negre, fără a se apropia de frontierele rusești, relatează defenseromania.ro.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *