Noutăți

Măsuri pe banii românilor. Planul dur al Guvernului, anunțat de Marcel Boloș: Scutirile din construcții și IT, eliminate – Noi taxe și salarii reduse

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că este obligatorie renunţarea facilităților fiscale la anumite categorii profesionale.

Marcel Boloș a anunțat un plan strict pentru reducerea cheltuielilor la bugetul de stat. Acesta a vorbit și despre eliminarea scutirilor fiscale pentru angajații din IT și construcții. Planul urmează să fie discutat pentru prima dată în ședința coaliției, ce se desfășoară luni seară, după ședințele separate ale PNL și PSD.

Restructurarea facilităților fiscale „este obligatorie”, a anunțat ministrul de Finanțe – Marcel Boloș. Acesta a spus că „trebuie să schimbăm această paradigmă și să trecem la acest mod pentru investiții în mediul privat”. Boloș a amintit că „trebuie să fie obligatorie pentru toți contribuția de sănătate”, de exemplu.

„Noi suntem acum în situaţia în care facilităţile fiscale le-am cam amestecat cu politicile sociale. Noi suntem susţinătorii investiţiilor şi ai stimulării prin sistemul de facilităţi fiscale a investiţiilor aduse de mediul privat. Din acest punct de vedere, trebuie să schimbăm această paradigmă şi să trecem spre acest mod de a acorda facilităţile fiscale pentru investiţii pe care le atrage mediul privat. Vă spun drept că, aşa cum am precizat, noi avem un amestec de facilităţi fiscale cu politici sociale. Politica socială se poate face prin intermediul programelor pe care Guvernul le are şi, din acest punct de vedere, nu cred că ar trebui să le amestecăm atât de mult încât să generăm impactul de 75 de miliarde de lei”, a explicat Marcel Boloș.

Restructurarea fiscală va fi prezentată după ce este discutată la nivelul coaliţiei şi Guvernului, a mai precizat Marcel Boloș.

„O vom prezenta în curând. Sunt tipuri de facilităţi fiscale care trebuie omogenizate în sensul în care, spre exemplu, regula că toată lumea plăteşte contribuţia la bugetul asigurărilor sociale de sănătate să fie obligatorie pentru toţi care sunt în situaţia de a beneficia de aceste tipuri de stimulente şi ele să fie, până la urmă, cu impact economic şi cu impact asupra dezvoltării economice. Noi susţinem dezvoltarea economică, susţinem investiţiile şi vrem ca acest sistem de facilităţi fiscale să sprijine mediul de afaceri care aduce investiţii noi în economie. Prioritatea noastră este de a crea locuri de muncă, nu este doar un slogan, trebuie să facem din aceste facilităţi fiscale instrumente reale de a pune pe picioare şi a atrage cât mai mult volum de investiţii. (…) Nu este vorba de eliminarea lor, să nu înţelegem greşit. Nu am spus niciodată că le eliminăm, ci le restructurăm. Înseamnă că le regândim încât să fie aplicate după reguli unitare, cum am dat exemplul contribuţiei la asigurările sociale de sănătate – unii plătesc, alţii nu plătesc”, a mai transmis ministrul Finanţelor.

„Pe fond, trebuie să avem în astfel de situaţii şi în paralel şi un program corespunzător de creştere a numărului de locuri de muncă pentru a spori veniturile suplimentare care intră în bugetul asigurărilor sociale, în caz contrar vedem cu toţii declinul demografic la care suntem parte, influenţa pe care diaspora prin plecarea populaţiei a avut-o asupra bugetului asigurărilor sociale şi este limpede că avem o debalansare între numărul celor care contribuie la acest buget şi numărul beneficiarilor, pensionarii care sunt peste numărul celor care contribuie în momentul de faţă şi trebuie să rezolvăm acest dezechilibru pe fond ca să avem un obiectiv sustenabil de reducere a contribuţiilor la asigurările sociale şi impozitul pe muncă”, a mai spus Marcel Boloș.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *