Noutăți

Marcel Boloș propune 5 măsuri de digitalizare pentru combaterea evaziunii fiscale

Măsurile propuse vizează reducerea evaziunii fiscale prin digitalizare.

1. Factura Electronică Obligatorie începând cu 1 ianuarie 2024

Printre primele măsuri propuse se numără introducerea obligatorie a facturii electronice începând cu data de 1 ianuarie 2024. Această schimbare va simplifica procesele administrative, reducând în același timp riscul evaziunii fiscale și creând o urmă digitală transparentă a tranzacțiilor comerciale.

2. Accelerarea implementării scannerelor în vămi

Ministrul Boloș a anunțat, de asemenea, accelerarea implementării scannerelor în punctele vamale. Se propune încheierea unui contract până la sfârșitul anului în curs, cu livrarea a 26 de scanere în cursul anului 2024. Această inițiativă are ca scop sporirea eficienței controalelor și identificarea rapidă a potențialelor tentative de evaziune fiscală.

3. Utilizarea caselor de marcat

Ministrul a subliniat importanța utilizării caselor de marcat fiscale în eforturile de combatere a evaziunii. Cu un număr de 660.000 de astfel de dispozitive se va întări monitorizarea tranzacțiilor comerciale, facilitând identificarea și sancționarea evazioniștilor.

4. E-sigiliu pe marfă din 1 iulie 2024

O altă măsură importantă este introducerea e-sigiliului pe marfă începând cu 1 iulie 2024. Achiziționarea a 2000 de bucăți ale acestui dispozitiv va consolida siguranța și monitorizarea transportului de mărfuri, eliminând riscurile asociate evaziunii fiscale în acest domeniu.

5. Informații telemetrice în sistemul de E-transport

În final, Ministrul Boloș a anunțat integrarea informațiilor telemetrice în sistemul de e-transport. Aceasta va implica preluarea datelor relevante prin intermediul GPS și tahografe, oferind astfel o perspectivă detaliată asupra traseelor și activităților transportatorilor. Această măsură va sprijini monitorizarea în timp real și va contribui semnificativ la prevenirea evaziunii fiscale în sectorul transporturilor.

Prin aceste inițiative, guvernul român își propune să creeze un mediu economic mai transparent, asigurând totodată o administrare fiscală eficientă.

 

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *