Noutăți

Magistrații au încasat, în 2022, pensii de peste 1 MILIARD de lei. Peste 90% din sumă e suportată de bugetul de stat

Magistraţii pensionaţi au primit cea mai mare sumă de la bugetul de stat pentru plata pensiilor de serviciu în anul 2022 dintre toţi civilii beneficiari de pensii din România, arată analiza Economica.net.

 

În total, pensiile de serviciu ale magistraţilor civili au costat 1,17 miliarde de lei în anul 2022, cu 12,4% mai mult decât în anul 2021, reiese dintr-o analiză Economica.net pe baza datelor pe care le-am primit de către Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), potrivit sursei citate.

 

Pensia de serviciu medie a magistraţilor civili se apropie de 20.800 de lei brut lunar în anul 2022 şi este cu 4% mai mare decât cea din anul 2021, mai arată comparație realizată în baza datelor oferite de Casa Naţională de Pensii Publice.

Cota de pensie medie brută cuvenită acestora în funcţie de contributivitate se apropie de 1.400 de lei lunar, în timp ce cota medie brută plătită magistraţilor din bugetul de stat e aproape 19.400 de lei lunar.

Asta înseamnă că peste 93% din valoarea totală a pensiilor de serviciu acordate magistraţilor pensionaţi a fost plătită din bugetul de stat şi doar 6,7% pe bază de contributivitate.

 

În anul 2022 suma plătită de la bugetul de stat pentru pensiile de serviciu ale magistraţilor a depăşit, în premieră, pragul psihologic de un miliard de lei.

 

Nuanţat, suma virată de la bugetul de stat pentru plata pensiilor de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor e de 1,09 miliarde de lei în anul 2022 şi este cu 12,5% mai mare decât cea virată pentru aceste pensii în anul 2021, arată analiza Economica.net.

 

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *