Noutăți

Liderul unui partid politic din Transnistria a fost asasinat – Oleg Horjan a fost împușcat în cap în propria locuință – Prima reacție a Maiei Sandu

Oleg Horjan, liderul comuniștilor din regiunea transnistreană și un cunoscut opozant al regimului separatist de la Tiraspol, a fost găsit mort în locuința sa din satul Sucleia, în apropiere de Tiraspol. Acesta a fost împușcat în cap, iar aliații săi acuză un asasinat politic.

Cine a fost Oleg Horjan

Oleg Horjan s-a născut în 1962, în orașul Bender, din regiunea transnistreană. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Tiraspol și a lucrat ca profesor și jurnalist. A fost membru al Partidului Comunist din Moldova și al Partidului Comunist din Federația Rusă.

Horjan a fost un critic vocal al liderului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, și al influenței Rusiei asupra regiunii. A militat pentru democratizarea Transnistriei și pentru reintegrarea acesteia în Republica Moldova. A organizat mai multe proteste pașnice împotriva abuzurilor și corupției puterii de la Tiraspol.

Cum a murit Oleg Horjan

Oleg Horjan a fost găsit mort în propria locuință pe 17 iulie 2023, la ora 11:30. Potrivit poliției din Republica Moldova, care s-a autosesizat și a deschis un dosar penal pentru omor, Horjan a fost împușcat în cap cu o armă de foc. Alături de cadavrul său s-a găsit un seif deschis și gol.

Poliția din Transnistria a confirmat moartea lui Horjan, dar nu a oferit detalii despre circumstanțele acesteia. A susținut că anchetează cazul ca o infracțiune comună și că nu există indicii de implicare politică.

Aliații lui Horjan au respins această versiune și au acuzat un asasinat comandat de regimul de la Tiraspol. Ei au cerut o anchetă independentă sub auspiciile OSCE și au solicitat protecție pentru familia și colegii lui Horjan.

 

 

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *