Noutăți

Iohannis, în vizită la Constanța: Peste tot în România dorim să avem o dezvoltare semnificativă pe regenerabile

„Pentru noi, în România, este o zonă foarte importantă, în condiţiile în care vrem să extindem considerabil zona de regenerabile, asta din mai multe motive, vrem să protejăm mediul, vrem să luptăm împotriva schimbărilor climatice, vrem să dispunem de cât mai multă energie din surse regenerabile, în principal aici vorbim despre eolian, adică să recoltăm energia vântului şi despre fotovoltaice, adică să recoltăm energia solară. Ne aflăm aici, lângă Constanţa, în Dobrogea, unde condiţiile naturale sunt propice, avem şi foarte mult soare, şi foarte mult vânt şi, în mod natural, regenerabilele au luat un avânt semnificativ aici, în zonă”, a declarat şeful statului, potrivit Agerpres.

Potrivit președintelui, numărul centrelor precum RESS trebuie extins, fiind nevoie de specialişti în domeniul energiei verzi.”După părerea mea, astfel de centre trebuie extinse, în condiţiile în care peste tot în România dorim să avem o dezvoltare semnificativă pe regenerabile, asta însemnând şi în stil industrial, dar în acelaşi timp înseamnă şi individual. Tot mai mulţi români vor dori să-şi transforme felul în care generează sau consumă energie. Există o tendinţă clară, sprijinită şi prin fonduri europene, de a amplasa de exemplu panouri fotovoltaice pe case, pe blocuri, iar noi, ca stat, încurajăm puternic această tendinţă”, a mai spus Iohannis.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, formarea competenţelor pentru tranziţia climatică şi cooperarea internaţională în materie de educaţie pentru climă sunt obiective importante care fac parte din viziunea preşedintelui Iohannis pentru un mediu mai curat.

„Având în vedere atingerea neutralității climatice la nivelul Uniunii Europene până la mijlocul acestui secol, cererea de pe piața muncii pentru profesioniști în domeniul energiei verzi este în creștere. Nevoia de a găsi specialiști calificați este resimțită inclusiv de cetățenii interesați de investiții în energie regenerabilă pentru propria locuință”, arată sursa citată.

Instituția informează, de asemenea, că în cadrul Renewable Energy School of Skills, sunt predate cursuri pentru calificarea și recalificarea adulților, dedicate tehnicienilor care lucrează în industria energiei regenerabile, în special energia eoliană și energia solară fotovoltaică. RESS a pregătit în 14 ani peste 10.000 de cursanți, iar mii de persoane din România și din străinătate urmează anual cursurile și ajung să lucreze în sectorul energiei regenerabile în toată Europa.

Totodată, centrul primește în vizită și elevi, contribuind la implementarea proiectelor educaționale privind schimbările climatice și mediul în școli, inclusiv Săptămâna Verde.

„Securitatea energetică și posibilitatea ca cetățenii să poată beneficia de energie la un preț accesibil sunt esențiale pentru bunăstarea și dezvoltarea societății noastre și depind în mare măsură de reușita proiectelor care urmează să fie derulate. Pentru a putea realiza investițiile în noi capacități de producție a energiei regenerabile, așa cum sunt prevăzute de programe guvernamentale, inclusiv PNRR, este fundamental să dispunem de resursă umană calificată, care să asigure implementarea cu succes a acestor proiecte vitale.

Președintele României, Klaus Iohannis, susține învățarea continuă, o componentă importantă a proiectului România Educată, și un proces cu atât mai relevant într-un context socio-economic în care schimbările rapide necesită o adaptare permanentă la noile realități. Dezvoltarea competențelor necesare tranziției verzi reprezintă o prioritate în Anul European al Competențelor 2023. De asemenea, Planul Industrial aferent Pactului Verde European (European Green Deal), recent lansat de Comisia Europeană, urmărește îmbunătățirea competențelor și calificarea forței de muncă europene pentru a putea acoperi cererea industriei verzi”, mai arată sursa citată.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *