Noutăți

Iohannis: Avem responsabilitatea de a construi o societate în care toți cetățenii sunt acceptați și beneficiază de oportunități egale

„Dubla semnificaţie a acestei zile îmi oferă prilejul să reiterez, în numele statului român, angajamentul de a combate prompt intoleranţa, discriminarea, rasismul şi xenofobia. Având în vedere că în prezent, pe fondul crizelor multiple, continuă să se propage discursul instigator la ură, atitudini şi fapte care aduc atingere demnităţii umane, drepturilor şi libertăţilor constituţionale, trebuie să ne opunem acestor derapaje şi să depunem eforturi susţinute pentru a le elimina. Avem responsabilitatea, români şi minorităţi naţionale deopotrivă, de a construi o societate prosperă şi incluzivă, în care toţi cetăţenii sunt acceptaţi şi beneficiază de oportunităţi egale, indiferent de etnie sau mediul din care provin. În acest sens, educaţiei îi revine un rol fundamental. Este deosebit de important ca autorităţile centrale şi locale să sporească eforturile pentru a creşte gradul de incluziune a copiilor şi tinerilor romi în şcoli şi universităţi, precum şi pentru sprijinirea acestora pe întregul parcurs educaţional. Structurile asociative ale romilor pot contribui semnificativ la atingerea acestor obiective”, spune şeful statului în mesajul prezentat de către consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, la evenimentul organizat la Academia Română.

Preşedintele Iohannis transmite cu acest prilej felicitări şi urări de bine tuturor cetăţenilor români de etnie romă.

„Această zi marchează, la nivelul întregii societăţi, respectul faţă de romi şi preţuirea de care se bucură cultura şi patrimoniul acestora, precum şi viabilitatea dialogului instituţional şi social prin care această etnie contribuie la bunăstarea comună. Sărbătoarea etniei romilor din România este o bună oportunitate de a promova reuşitele şi contribuţiile valoroase aduse societăţii de către cetăţenii romi, bogata lor tradiţie, obiceiurile acestora şi expresiile identităţii şi creativităţii lor, care reprezintă surse importante ale diversităţii noastre culturale”, spune şeful statului.

Preşedintele Iohannis subliniază şi importanţa evocării nedreptăţilor pe care romii au fost obligaţi să le îndure de-a lungul secolelor, culminând cu atrocităţile Holocaustului.

„Suntem responsabili să menţinem vie memoria victimelor şi să condamnăm ferm politicile discriminatorii şi crimele comise împotriva romilor, precum şi pe autorii acestora”, spune Iohannis.

Şeful statului afirmă că „sărbătoarea etniei romilor din România este o zi care ne aduce împreună o dată pe an, însă este esenţial să rămânem motivaţi şi să acţionăm pentru emanciparea economică, socială şi culturală a romilor pe tot parcursul anului”.

„În pragul marilor sărbători creştine, îmi exprim speranţa că Ziua etniei dumneavoastră va reprezenta pentru comunităţile de romi din România un prilej de bucurie şi de celebrare a importantelor valori comunitare care vă caracterizează. Această zi ne oferă tuturor un bun prilej de întărire a solidarităţii internaţionale în jurul valorilor păcii şi al protejării drepturilor fundamentale ale omului!”, conchide preşedintele Iohannis.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *