Noutăți

Iohannis a promulgat modificările la legea prin care sunt acordate mai multe facilităţi persoanelor cu dizabilităţi – DECRETUL semnat de președinte

Președintele a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap (PL-x 272/16.06.2021).

Legea are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 în vederea îmbunătăţirii cadrului legal existent în scopul reducerii inegalităţilor şi a excluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi.

„În cadrul procesului de învăţământ, indiferent de nivelul acestuia, persoanele cu handicap au dreptul la accesibilizarea clădirilor în care îşi desfăşoară activitatea unităţile şi instituţiile de învăţământ prin asigurarea, în interiorul acestora, a adaptărilor specifice fiecărui tip de handicap, fără ca enumerarea să fie limitativă, după cum urmează: i) pentru persoanele cu handicap locomotor şi cu mobilitate redusă: rampe şi/sau, după caz, sisteme electronice ori automatizate de acces, elevatoare sau lifturi; ii) pentru persoanele cu handicap vizual sau cu dificultăţi de vedere, inclusiv cu surdo – cecitate: sisteme acustice de ghidaj şi hărţi tactile; iii) pentru persoanele cu handicap auditiv: sisteme de avertizare vizuală şi amplificatoare electronice de sunet pentru protezele auditive; iv) pentru persoanele cu handicap mintal şi psihic: sistem de ghidaj în limbaj uşor de citit”, arată actul normativ promulgat de către şeful statului.

„Autorităţile administraţiei publice au obligaţia să asigure accesul persoanelor cu handicap la cultură, sport şi turism, astfel încât în interiorul clădirilor aferente obiectivelor de patrimoniu, turistice, sportive şi de petrecere a timpului liber şi zonele exterioare aferente acestora să fie adaptări specifice tipurilor de handicap. În acest fel, pentru persoanele cu handicap locomotor şi cu mobilitate redusă trebuie asigurate rampe şi/sau, după caz, sisteme electronice ori automatizate de acces, elevatoare sau lifturi. Pentru persoanele cu handicap vizual sau cu dificultăţi de vedere, inclusiv cu surdo-cecitate, se vor asigura sisteme acustice de ghidaj şi hărţi tactile. Pentru persoanele cu handicap auditiv se vor asigura sisteme de avertizare vizuală şi amplificatoare electronice de sunet pentru protezele auditive, iar pentru pentru persoanele cu handicap mintal şi psihic – sisteme de ghidaj în limbaj uşor de citit. De asemenea, va fi asigurată în interiorul clădirilor aferente obiectivelor de patrimoniu, turistice, sportive şi de petrecere a timpului liber sau, după caz, în zonele exterioare aferente acestora cel puţin o toaletă accesibilizată pentru persoanele cu handicap”, conform sursei citate.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *