Noutăți

Erupție explozivă a unui vulcan din Costa Rica: Pericol pentru locuitori după contaminarea apelor din zonă – VIDEO

Rica Vulcanul Rincon de la Vieja din statul central-american Costa Rica a erupt exploziv dar fără să provoace pagube materiale sau victime, au anunțat autoritățile locale din această țară, conform AFP, citată de Agerpres.

Rincón de la Vieja has reportedly erupted in Costa RicaOVSICORI said the ash column reached 2500 meters.This is the video that is going around. It looks legit…thanks @cthulhcc video via: @carlhancock #RincóndelaVieja #volcan #volcano #CostaRica pic.twitter.com/2cYG5rH0Xr

— Volcaholic 🇰🇪 🇬🇧 🌋 (@volcaholic1) April 21, 2023

Autoritățile au recomandat totuși locuitorilor din zonă să nu se apropie de râuri și pârâuri.

Erupţia vulcanului, aflat în provincia Guanacaste, în nord-vestul ţării şi care atinge altitudinea de 1.895 de metri, „a ajuns la aproximativ 2.500 de metri deasupra piscului, proiectând în atmosferă în principal materii fierbinţi în afara craterului, ce au fost transportate de râuri pe versantul nordic al vulcanului”, a precizat geologul Blas Sanchez într-o înregistrare video difuzată pentru presă de Comisia naţională pentru situaţii de urgenţă (CNE).

„Acest vulcan a înregistrat de-a lungul întregii săptămâni erupţii, însă ele nu au fost la fel de importante precum aceasta, care a ejectat materii în râuri, un fapt ce îi conferă un grad ridicat de activitate”, a adăugat Blas Sanchez.

Geologul de la CNE a subliniat că tipul erupţiei de vineri „lasă să se înţeleagă că va urma o creştere a activităţii vulcanice”.

Vulcanul Rincon este clasat, în prezent, sub incidenţa unui nivel 2 de alertă pe o scală de periculozitate ce conţine 4 trepte, ceea ce semnifică „o seismicitate importantă”, cu mici erupţii însoţite „de o emisie importantă de gaze acide”, potrivit Observatorului vulcanologic şi seismologic din Costa Rica (Ovsicori).

Pentru moment, autorităţile costaricane le-au cerut locuitorilor din zonele aflate pe versantul nordic al vulcanului să nu se apropie de râurile şi pârâurile din zonă din cauza unei posibile contaminări a acestora cu materiile ejectate în timpul erupţiei de vineri. Deocamdată nu au fost semnalate persoane rănite şi nici pagube la nivelul infrastructurilor locale, a precizat CNE.

În Costa Rica se află 120 de vulcani, însă doar cinci dintre ei sunt încă activi.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *