Noutăți

Doi apropiaţi ai lui Navalnîi aflați în exil, vizaţi de FSB în ANCHETA URIAȘĂ privind asasinarea bloggerului militar rus Vladlen Tatarski

O tânără, Daria Trepova, în vârstă de 26 de ani, prezentată drept o simpatizantă a mişcării anti-Kremlin a lui Navalnîi, este acuzată de aducerea unei bombe, ascunsă într-un bust al bloggerului, care i-ar fi fost trimisă, acuză FSB într-un comunicat, de către un agent al serviciilor secrete ucrainene, Iuri Denisov, care a părăsit Rusia după asasinat, relatează AFP, preluată de News.ro.

FSB repetă teza evocată în ziua atentatului, potrivit căreia asasinatul ar fi fost organizat de Ucraina în cooperare cu opoziţia rusă, şi numeşte doi apropiaţi ai ului Navalnîi. Vorbim aici despre Leonid Volkov şi Ivan Jdanov.

FSB nu îi acuză în mod direct pe Volkov şi Jdanov de faptul că sunt implicaţi în asasinat, însă sugerează că l-ar fi putut inspira sau îndemna la comiterea acestuia.

FSB subliniază, de asemenea, că cei doi, care se află în exil, sunt vizaţi în anchete cu privire la ”apel la terorim”, deoarece după lansarea invaziei Ucrainei de către Rusia ei au ”îndemnat nu doar o dată la activităţi subversive în Rusia”.

Serviciul rus de Securitate mai spune și că tânăra acuzată de asasinarea bloggerului Maksim Fomin, alias Vladlen Tatarskii, este apărată de către avocatul Dannil Berman, care i-a reprezentat pe mulţi critici ai lui Vladimir Putin, dar şi pe jurnalistul american încarcerat Evan Gershkovich, acuzat de spionaj.

”Ei vor (să-l acuze de) terorism pe Navalnîi, pentru ca să fie condamnat la o pedeapsă şi mai mare”, a reacţionat pe Telegram Fondul Luptei împotriva Corupţiei (FBK), interzis în Rusia.

Opozantul respinge acuzaţiile FSB şi apreciază că, în realitate, serviciile ruse însele au organizat asasinatul bloggerului.

Ivan Jdanov dă asigurări, în schimb, că este ”un inamic al regimului” rus şi îi califică pe ”Putin şi banda sa (…) (drept) asasini, bandiţi, terorişti şi fascişti”.

”Voi face totul ca regimul să se prăbuşească cât mai rapid”, scrie el.

Cunoscutul blogger militar rus Vladlen Tatarski, UCIS în timpul unei explozii la o cafenea din Sankt Petersburg. 30 persoane, rănite – VIDEO

Reamintim că opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost încarcerat la începutul lui 2021, la întoarcerea în Rusia, după ce a fost îngrijit în Germania în urma unei otrăviri cu noviciok, de care acuză Kremlinul şi FSB. El a fost condamnat la nouă ani de închisoare cu privire la escrocherie, un dosar considerat larg drept motivat politic.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *