Noutăți

Directoarea Ioana Timofte, reținută de Antimafia, avere de invidiat din furt – Bijuterii scumpe de 80 de mii de euro – FOTO

Ioana Timofte, Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune, din subordinea Ministerului Economiei, a fost reținută de procurorii DIICOT pentru 24 de ore, pentru delapidare, constituire de grup infracţional organizat și spălare de bani. Ea va fi prezentata la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă.

Reținerea de joi a venit după investigațiile procurorilor antimafia în legătură cu un tun de 10 milioane de lei, dat statului de 19 angajaţi ai unei companii naţionale. În ultimii trei ani, suspecţii ar fi decontat sume pentru curăţenie şi papetărie, dar banii ar fi ajuns în conturile lor.

Procurorii DIICOT acuză faptul că, în ultimii 3 ani, un grup infracţional organizat condus de directoarea generală a companiei, Ioana Timofte, ar fi făcut achiziţii fictive de produse consumabile, cum ar fi articole de curăţenie, birotică şi papetărie sau materiale de construcţii, cu scopul de a delapida instituţia.

Directoarea Ioana Timofte, nepoata fostului şef SRI, Radu Timofte, câştigă 19.000 de lei pe lună și are, printre altele, trei apartamente în Bucureşti, evaluate la un milion de euro şi bijuterii de 80.000 de euro, potrivit declaraţiei de avere.

Directoarea generală a Companiei Naţionale pentru Controlul Cazanelor, Ioana Timofte, este nepoata fostului director SRI Radu Timofte, care a decedat între timp. De profesie avocat, ea conduce Compania din Ministerul Economiei din aprilie 2018. Potrivit declaraţiilor sale de avere, aceasta deţine două terenuri intravilane şi două case în localitatea Horia, judeţul Neamţ şi în Iaşi, primite donaţie. Are 3 apartamente în Bucureşti cumpărate în 2013, 2018 şi 2022, 2 autoturisme, bijuterii de 80.000 de euro. A declarat că a împrumutat 160.000 de euro de la fostul soţ, Felix Branişte. De asemenea, salariul anual este de peste 260.000 de lei, adică aproximativ 22.000 de lei lunar. 

La data de 24.05.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea a 12 inculpați cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor.

Față de alți 5 inculpați, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus luarea măsurii controlului judiciar.În cauză s-a reținut că, în cursul lunii mai 2020, funcționari din cadrul C.N.C.I.R. S.A. (companie cu capital integral de stat aflată în subordinea Ministerului Energiei) au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunii de delapidare (însușirea unor sume de bani din patrimoniul companiei).

În scopul derulării activităţii infracţionale, membrii din palierul superior al grupului infracţional organizat au beneficiat de ajutorul altor persoane, care au derulat activităţi infracţionale convergente care au profitat acestora.Mecanismul infracţional a presupus efectuarea de achiziții fictive de bunuri de la societăți controlate de membrii grupului infracțional/persoane care au aderat la grupul infracțional/persoane apropiate de membrii grupului infracțional, prin atribuire directă în platforma SEAP. Bunurile/produsele nu au fost efectiv livrate, însă contravaloarea acestor achiziții a fost achitată de companie, sumele de bani fiind retrase în numerar de la ATM sau de la ghișeele unităților bancare și distribuite ulterior între membrii grupului infracțional organizat.

Ulterior, pentru a scădea din gestiunea companiei stocul de bunuri astfel achiziționate, acestea erau eliberate în consum către departamentele/serviciile din cadrul CNCIR – structura centrală sau către unitățile subordonate – Sucursale regionale și Puncte de lucru teritoriale.În această modalitate, grupul infracțional organizat, care a acționat din mai 2020 până în prezent, a reușit delapidarea bugetului instituției cu suma totală de 9.699.480,08 lei, provenind din 485 achiziții publice (fictive) de bunuri (din categoriile: papetărie și birotică, curățenie și igienă, materiale de construcții, accesorii electrice și alte produse consumabile).

În urma perchezițiilor efectuate la domiciliile suspecților/inculpaților precum și la sediul CNCIR și punctele de lucru ale companiei, la unele puncte de lucru s-au constatat fie diferențe între stocurile faptice și cele scriptice, fie un consum de bunuri care nu corespunde realității.În cursul zilei de astăzi a fost sesizată Curtea de Apel București cu propunerea de luare a măsurii arestului preventiv față de 6 inculpați și cea a arestului la domiciliu față de alți 6 inculpați.Acțiunea a fost realizată împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, cu sprijinul polițiștilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate din țară, precum și al jandarmilor din cadrul B.S.I.J. și al structurilor Jandarmeriei Române din țară.Pe parcursul urmăririi penale a acordat sprijin de specialitate D.G.A.F.

Suportul tehnic de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T.-Structura Centrală și Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție, a transmis DIICOT.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *