Noutăți

Diana Tușa și Iosif Buble, familia mufată bine la banul public – contracte fără număr cu partidele și statul 

Diana Tușa este acum, la 44 de ani, la al patrulea mandat de parlamentar. A intrat în politică drept referent, fiind remarcată la 20 de ani de către fostul președinte al Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu. 

Oportunismul Dianei Tușa a ieșit la iveală de-a lungul anilor, când a fost șefă la tineretul liberal apoi s-a lipit de un loc bun pe listele pentru Parlament. Numai că, la un moment dat, a realizat marea trădare și a urcat direct în tabăra adversarilor, ajungând șefă a departamentului de comunicare de la PSD. 

Acum este deputat PSD, unul destul de tăcut, cu doar 11 intervenții de la tribună, în care a însumat mai puțin de 20 de minute. În schimb, pare foarte activă în ceea ce privește afacerea soțului – Iosif Buble, patron al unui site de știri și al unui institut de sondare a opiniei publice – CURS.

Firmele lui Iosif Buble au încheiat numeroase contracte cu partidele politice, cu parlamentari sau instituții importante ale statului. Printre clienții soțului deputatei Diana Tușa au fost firme precum TAROM, Transgaz sau Poșta Română, iar printre clienții fideli se numără și s-au numărat PSD, Pro România, ALDE, PMP și PPUSL. Există și plăți individuale, de la deputați sau senatori, care au încheiat contracte cu firma lui Iosif Buble în medie de 1.000 de lei lunar. 

Cristian Rizea, fost parlamentar, spune că pentru mediatizarea acțiunilor sale politice, în cei 8 ani ca parlamentar, i-a dat lui Buble, lunar, 1.000 de lei, fără factură, fără chitanţă, Buble încasând banii cash.

Firmele lui Buble se lipesc de contracte aparent mici, dar foarte multe. Se poate vedea însă o multitudine de contracte cu PSD, atât la nivel central cât și cu mai multe organizații județene – Prahova, Neamț, Ilfov. În mod ciudat, banii circulă și invers în această relație – Iosif Buble a împrumutat, în 2020, PSD cu 445.000 de lei și a donat acestui partid 133.800 de lei, date care apar în declarația de avere a deputatei Diana Tușa.

Există însă și contracte mai mari, în jur de 100.000 de lei fiecare, cu Loteria Română, Universitatea Politehnică București, Transgaz. S-a ajuns acolo încât în plină pandemie, aproape falimentara companie aeriană TAROM, a statului roman, să îi plătească lui Iosif Buble publicitate pentru curse aeriene inexistente. Un exemplu, cursa TAROM spre Londra, în condițiile în care zborurile spre această destinație erau suspendate. 

Jurnaliștii de la Libertatea semnalau atunci că site-ul stiripesurse a fost singura platformă online care a primit bani de la TAROM în perioada stării de urgență pentru a promova curse aeriene către Londra. Suma vehiculată pentru acest contract este cuprinsa intre 90.000 și 870.000 de euro. Întrebat de jurnaliști cum explică faptul că site-ul său a primit bani de la compania cu capital de stat pentru a face reclamă unui serviciu inexistent, Buble a închis brusc telefonul.

O altă instituție care se baza pe site-ul lui Buble pentru a-și face publicitate era Primăria București, condusă de Gabriela Firea. La un moment dat, aproape 60% din afișările totale ale PMB, pe toate site-urile din mediul online, erau generate de stiripesurse.ro. 

Mai mult, sondajele realizate de CURS o dădeau la un moment dat pe Gabriela Firea drept favorită la câștigarea funcției de președinte al României. Dincolo de aceste relații contractuale dubioase mai este și altceva. Acum 4 ani, ziarul Național arunca bomba: în spatele lui Iosif Buble ar fi nimeni altul decât Florentin Pandele, primarul din Voluntari, soțul actualului ministru al familiei, Gabriela Firea. Național constata atunci că pe site-urile lui Buble fostul primar al Capitalei nu a apărut vreodată cu vreo conotație negativă. 

Iar fostul parlamentar Cristian Rizea spunea că site-ul stiripesurse.ro este “în realitate proprietatea cuplului Firea-Pandele, ziaristul Iosif Buble rămânând doar cu numele pentru a gestiona în continuare șpăgile pe care și le ia de la politicienii care vor să apară și ei acolo cu un comunicat de presă sau cu o declarație politică”.

Deși Firea a plecat de la Primărie, Buble a rămas conectat la banii administrației Capitalei. Anul trecut în decembrie, Compania Municipală de Iluminat Public București a achiziționat direct, din SEAP, realizarea unui studiu sociologic, în valoare de 27.000 de euro. Compania de sondare câștigătoare este CURS, deținută de jurnalistul Iosif Buble, soțul deputatei PSD Diana Tușa. 

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *