Termenul privind cumpărarea anilor de vechime pentru pensie nu va fi prelungit până în 2026.
Senatorii din coaliția de guvernare au votat împotriva iniţiativei USR de prelungire cu trei ani a termenului până la care persoanele interesate pot să îşi cumpere ani de vechime pentru pensie. Proiectul a fost respins de Senat, cu 58 de voturi, în timp ce 36 au fost pentru și au fost și 5 abțineri la vot.
Termenul iniţial, 31 august 2021, stabilit prin OUG nr. 163/2020, a fost prelungit până în 2023 în Comisia pentru muncă şi protecţie socială de la Camera Deputaţilor.
„Este o discriminare faţă de cei care vor să contribuie cinstit, mai ales mii de români din Diaspora ajunşi acum la vârsta la care sunt bunice şi bunici şi vor să revină acasă pentru a-şi creşte nepoţii, dar le-ar fi greu să se reangajeze la 60 de ani aici şi, atunci, noi vrem să le dăm şansa să contribuie ei voluntar din banii agonisiţi pentru micile perioade care le lipsesc, până în 2026, de-o dată sau în rate. Altfel, chiar dacă au, de exemplu, deja contribuţie de 14 ani şi 10 luni, nu pot accesa nici un leu din contribuţie dacă nu pot completa cele două luni lipsă. Este valabil şi pentru românii de acasă în egală măsură”, a declarat deputatul USR Oana Ţoiu, iniţiatoare a legii.
Camera Deputaților este decizională în acest caz. Dacă va fi aprobată în actuala formă din Senat, românii vor putea contribui voluntar pentru perioadele lipsă de vechime, în condiţiile în care au deja o contribuţie minimă de 10 ani, în care intră inclusiv contribuția cumulată cu perioadele contributive din alte ţări, în cazul românilor din diaspora. În cazul drepturilor contributive la sistemul de pensii din alte ţări UE, acestea pot fi transferate în România şi accesate din țară, după îndeplinirea termenului minim legal de 15 ani. Românii puteau cumpăra cel mult 6 ani de vechime, potrivit USR.
În septembrie 2020, Guvernul a stabilit, prin ordonanță de urgență, că, până la data de 1 septembrie 2021, persoanele care nu dețineau calitatea de pensionari să poată efectua plata contribuției de asigurări sociale, pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori și la nivelul salariului de bază minim brut pe țară, în scopul echivalării perioadei în care nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România are acorduri în acest sens. Acest termen prin care putea fi asigurat stagiul necesar unei pensii publice a fost prelungit de Parlament în 2021, prin legea de adoptare a ordonanței, până la 1 septembrie 2023. Prin urmare, românii care se apropie de vârsta de pensionare și nu au atins stagiul minim de cotizare ar mai putea cumpăra vechime doar în acest an, conform legislației actuale, relatează profit.ro.