Noutăți

Curcubeul de foc a apărut pe cer! Fenomenul meteo este unul extrem de rar

Un curcubeu de foc, un fenomen extrem de rar a captivat atenția oamenilor din toată lumea în aceste zile. Este vorba despre un nor irizat, care apare în mod obișnuit într-un curcubeu. Curcubeul de foc a fost surprins în China, iar imaginile au devenit virale pe internet, uluind și fascinând oamenii de pretutindeni.

Fenomenul meteo cunoscut sub denumirea de „curcubeu de foc”,  nu a fost surprins de multe ori în lume. În esență, este vorba despre un fenomen rar, cauzat de picăturile de apă de dimensiuni uniforme, care reflectă lumina soarelui. Natura acestei forme de reflectare este cea care produce iluzia de culori, într-o eclipsă fantastică, care uimește orice privitor.

@juleko_o 中国云彩中的彩虹 #china #fyp ♬ original sound – Stay a while…

Acest fenomen nu poate fi provocat artificial. Este un tur de forță al naturii, care a făcut acest lucru posibil, și doar prezența perfectă a unor condiții macro-meteorologice poate conduce la apariția acestei minuni de pe cer. 

Caniculă sufocantă, în România: temperaturi de foc. ANM, avertisment pentru populație: urmează furtuni violent

Curcubeul de foc, cunoscut și sub numele de nor irizat, este unul dintre cele mai rare și uimitoare fenomene naturale pe care le putem observa pe cer. 

Curcubeul de foc apare atunci când lumina soarelui se reflectă în picăturile de apă care se află într-un nor de dimensiuni uniforme. Pentru a putea forma acest spectacol, este necesar ca lumina soarelui să strălucească pe un cer parțial însorit și în același timp să se reflecteze în picăturile de apă.

🌈🇨🇳 FLASH – Un spectaculaire nuage iridescent a été observé en #Chine. Le phénomène est formé par la diffraction de la lumière du soleil dans les cristaux de glace du nuage. (Ulcyes) pic.twitter.com/1nxKUfj6FE

— Mediavenir (@Mediavenir) July 16, 2023

Acest lucru se întâmplă numai în cazul unor condiții meteorologice perfecte. Picăturile de apă trebuie să fie de aproximativ aceeași dimensiune și trebuie să se afle la o distanță uniformă unul de celălalt, astfel încât să permită reflecția și separarea culorilor. Când lumina soarelui intră în picăturile de apă, aceasta se reflectă și se descompune în toate culorile spectrului vizibil: roșu, oranj, galben, verde, albastru, indigo și violet.

Vremea 18 iulie: Continuă fenomenele meteo extreme peste România – caniculă, furtuni și vijelii în toată țara

Fiecare culoare are o lungime de undă diferită, iar aceste unde se separă în interiorul picăturilor de apă, datorită indicei de refracție a apei și a unghiului de înclinare a luminii. Această separare provoacă apariția culorilor spectacolului de curcubeu de foc.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *