Noutăți

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică. Alertă în Japonia 

Gărzile de coastă japoneze şi oficialii locali din Hokkaido au avertizat însă la scurt timp că nu există niciun pericol. Racheta balistică lansată joi dimineaţă de Coreea de Nord „nu a căzut pe teritoriul japonez”, a declarat prim-ministrul Fumio Kishida. Ministrul Apărării, Yasukazu Hamada, a declarat că proiectilul, „probabil” o rachetă balistică de clasă ICBM”, nu pare să fi aterizat în Zona Economică Exclusivă a Japoniei. (ZEE).

Statul Major Interarme sud-coreean a anunţat că Phenianul „a lansat o rachetă balistică neidentificată spre Marea de Est”, denumirea coreeană pentru Marea Japoniei, fără a oferi alte detalii.

Coreea de Nord a intensificat testarea de arme în ultimele luni, sporind tensiunea în relaţia cu SUA şi Coreea de Sud, care, la rândul lor, şi-au consolidat cooperarea militară şi au efectuat manevre comune extinse în regiune.

Luni, liderul nord-coreean Kim Jong Un a cerut creşterea capacităţilor de descurajare ale ţării sale pentru a contracara „escaladarea manevrelor imperialiştilor americani şi ale marionetelor trădătoare din Coreea de Sud pentru a declanşa un război de agresiune”, potrivit agenţiei oficiale de presă KCNA.

Din 23 martie, Phenianul a susţinut că a efectuat trei teste ale unei drone de atac nuclear subacvatic capabile să „producă un tsunami radioactiv de mare amploare”. De asemenea, regimul nord-coreean a mai spus că a lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) pe 16 martie. Anul trecut, Coreea de Nord s-a declarat putere nucleară „ireversibilă”.

Militarii nord şi sud coreeni comunică de două ori pe zi prin intermediul unei linii specifice, însă Coreea de Nord nu mai răspunde la apeluri din 7 aprilie, potrivit Ministerului sud-coreean al Unificării. 

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *