Noutăți

Ce produse conțin aspartam, ingredientul care ar putea putea crește riscul de cancer

Aspartamul este considerat sigur pentru consum de către majoritatea autorităților de siguranță alimentară din lume, inclusiv de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care a stabilit o limită zilnică sigură de 40 de miligrame pe kilogram de greutate corporală.

Cu toate acestea, există și voci care susțin că aspartamul ar putea avea efecte negative asupra sănătății, în special asupra riscului de cancer. Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), un organism al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a clasificat aspartamul ca fiind un „posibil” agent cancerigen pentru om, pe baza unor studii efectuate pe animale.

În acest articol, vom vedea ce produse conțin aspartam, ce riscuri are acest îndulcitor artificial și ce recomandări există pentru consumatorii care vor să îl evite sau să îl folosească cu moderație.

Ce produse conțin aspartam

Aspartamul este un îndulcitor artificial care se obține prin combinarea a doi aminoacizi: acidul aspartic și fenilalanina. Aspartamul are un gust dulce similar cu cel al zahărului, dar este de aproximativ 200 de ori mai dulce. De aceea, este folosit în cantități foarte mici pentru a îndulci alimentele și băuturile.

Aspartamul se găsește în multe produse dietetice sau cu conținut scăzut de zahăr, cum ar fi:

– Sucurile și băuturile răcoritoare dietetice sau light- Iaurturile și deserturile cu conținut redus de grăsimi sau zahăr- Bomboanele și ciocolata fără zahăr- Guma de mestecat și pastilele de mentă fără zahăr- Cerealele și batoanele proteice cu conținut redus de zahăr- Cafeaua instant și ceaiul cu aromă- Îndulcitorii de masă sub formă de pudră sau lichid

Aspartamul poate fi identificat pe etichetele produselor prin numele său sau prin codul E951. Uneori, poate fi asociat cu alte îndulcitori artificiali, cum ar fi acesulfam K (E950) sau sucraloza (E955).

Ce riscuri are aspartamul

Aspartamul este considerat sigur pentru consum de către majoritatea autorităților de siguranță alimentară din lume, care au evaluat studiile științifice disponibile și au stabilit limite zilnice sigure pentru acest îndulcitor. De exemplu, EFSA a stabilit o limită zilnică sigură de 40 de miligrame pe kilogram de greutate corporală pentru aspartam.

Cu toate acestea, există și voci care susțin că aspartamul ar putea avea efecte negative asupra sănătății, în special asupra riscului de cancer. Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), un organism al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a clasificat aspartamul ca fiind un „posibil” agent cancerigen pentru om, pe baza unor studii efectuate pe animale.

IARC a analizat aceleași dovezi ca și EFSA, dar a ajuns la o concluzie diferită. IARC a considerat că există o asociere între consumul de aspartam și creșterea riscului de leucemie, limfom și tumori cerebrale la șoareci și șobolani. IARC a recunoscut, totuși, că nu există suficiente dovezi la om pentru a confirma această asociere.

EFSA, pe de altă parte, a considerat că studiile pe animale nu sunt relevante pentru om, deoarece mecanismele biologice implicate nu sunt similare. EFSA a afirmat că nu există nicio dovadă credibilă că aspartamul ar provoca cancer la om, chiar și la doze mari.

Alte posibile efecte adverse ale aspartamului care au fost invocate de unii cercetători sau consumatori sunt:

– Alergii sau reacții adverse la fenilalanină, unul dintre aminoacizii din aspartam. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele care suferă de fenilcetonurie, o boală genetică rară care împiedică metabolizarea fenilalaninei. Produsele care conțin aspartam trebuie să aibă un avertisment pe etichetă pentru aceste persoane.- Creșterea apetitului și a greutății corporale, datorită faptului că aspartamul ar induce o senzație falsă de sațietate și ar stimula pofta de zahăr. Acest lucru este contrazis de studiile care au arătat că îndulcitorii artificiali nu afectează semnificativ consumul caloric sau greutatea corporală.- Efecte negative asupra sistemului nervos central, cum ar fi migrene, depresie, anxietate, insomnie sau convulsii. Aceste efecte nu au fost confirmate de studiile clinice și nu există o explicație plauzibilă pentru modul în care aspartamul ar putea cauza aceste simptome.- Interferența cu metabolismul insulinei și creșterea riscului de diabet, boli de inimă sau deces. Aceste afirmații se bazează pe studii observaționale care au găsit o asociere între consumul de băuturi dietetice și aceste boli, dar nu au putut stabili o cauzalitate. Există și alți factori care pot influența aceste rezultate, cum ar fi stilul de viață sau dieta generală a consumatorilor.

Ce recomandări există pentru consumatorii de aspartam

În ciuda controversei privind siguranța aspartamului, majoritatea autorităților de siguranță alimentară din lume recomandă consumatorilor să îl folosească cu moderație și să respecte limitele zilnice sigure stabilite pentru acest îndulcitor.

De asemenea, OMS recomandă reducerea consumului total de zahăr adăugat în alimente și băuturi, inclusiv din îndulcitorii artificiali. OMS sugerează ca zahărul adăugat să reprezinte mai puțin de 10% din aportul caloric zilnic și chiar mai puțin de 5% pentru beneficii suplimentare pentru sănătate.

Consumatorii care vor să evite sau să limiteze consumul de aspartam pot opta pentru alte tipuri de îndulcitori naturali sau artificiali, cum ar fi stevia, eritritolul sau xilitolul. Aceștia trebuie să citească cu atenție etichetele produselor și să se informeze despre avantajele și dezavantajele fiecărui tip de îndulcitor.

Aspartamul este un îndulcitor artificial care se găsește în multe produse dietetice sau cu conținut scăzut de zahăr. Aspartamul este considerat sigur pentru consum de către majoritatea autorităților de siguranță alimentară din lume, dar există și voci care susțin că ar putea avea efecte negative asupra sănătății, în special asupra riscului de cancer.

Consumatorii care folosesc aspartam sau alte îndulcitori artificiali trebuie să respecte limitele zilnice sigure stabilite pentru aceste substanțe și să reducă consumul total de zahăr adăugat în alimente și băuturi. Consumatorii care vor să evite sau să limiteze consumul de aspartam pot opta pentru alte tipuri de îndulcitori naturali sau artificiali, citind cu atenție etichetele produselor și informându-se despre avantajele și dezavantajele fiecărui tip de îndulcitor.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *