Noutăți

Caracatița de la Compania de Aeroporturi București. Cum i s-a făcut culoar lui George Ivan, acuzat că a luat șpagă 22 de milioane de euro

Mai exact, potrivit raportului, pentru ca Alexandru Ivan, cel care a fost director general al companiei, să fie angajat al CNAB, s-a creat un post special pentru el, iar concursul a fost organizat pe repede înainte, tot el fiind singurul participant.

sursa: G4media

 

Ivan a fost, mai întâi, membru în consiliul de administrație al CNAB, iar apoi a lucrat la o altă companie din subordinea Ministerului Transporturilor, Electrificare CFR, unde ocupa funcția de director general adjunct. În septembrie 2017 s-a transferat la CNAB, iar în decembrie a devenit, prin detașare, director comercial.

Pentru el, cuvântul cheie a fost „detașare”, scriu cei de la G4media. În decembrie 2017, Alexandru Ivan nu era angajat deplin al companiei, dar situația a fost remediată, potrivit Curții de Conturi, prin scoaterea la concurs a unui post de referent de specialitate la serviciul managementul calității. Postul a fost creat suplimentar cu aprobarea directorului de atunci, Bogdan Mîndrescu, și la un nivel de salarizare mult superior față de aceleași poziții din cadrul serviciului.

Pe 11 decembrie 2017 a fost postat pe site-ul intern al CNAB anunțul de angajare, iar la o zi distanță, s-a luat decizia de organizare a unui concurs extern pentru ocuparea acestei funcții, deoarece nimeni din interiorul CNAB nu și-a depus dosarul.

sursă: G4Media

Pe 15 decembrie postul a fost declarat vacant, iar pe 18 decembrie s-a publicat pe site-ul CNAB anunțul pentru organizarea unui concurs extern pentru ocuparea respectivei funcții. Concursul urma să fie susținut pe 22 decembrie. Celor interesați li se cerea să aibă și experiență cel puțin 4 ani în domeniul achizițiilor publice și certificat de expert achiziții publice eliberat de Ministerul Muncii. Deși potrivit G4Media, direcția de calitate nu desfășoară proceduri de achiziții publice. Alexandru Ivan îndeplinea, însă, acele condiții.Experții Curții de Conturi scot în evidență perioada scurtă de timp dintre data publicării anunțului și data concursului, mult mai scurtă decât în alte cazuri, când CNAB a lăsat la dispoziție între 12 și 36 de zile posibililor candidați să se înscrie la concursuri.

 

Oficialii CNAB au transmis că s-au respectat procedurile care prevăd ca între data publicării anunțului și data concursului să treacă cel puțin 5 zile și că toate angajările se fac cu respectarea legislației.

Potrivit Curții de Conturi, candidatul Alexandru Ivan „Era detașat în cadrul CNAB în perioada organizării concursului în funcția de Director la Direcția Comercial, salariul fiindu-i asigurat de către CNAB, inclusiv indemnizația de conducere, care are un nivel peste nivelul salariului brut”.

Ivan, pe atunci director comercial detașat se angaja prin acest concurs ca referent de specialitate în cadrul CNAB, urmând ca prima zi de lucru în noua calitate să fie 5 ianuarie 2018. Același raport al curții spune, însă, că fix pe 5 ianuarie,„Directorul general al CNAB, Bogdan Mîndrescu, emite decizia de numire temporară a acestuia pe o durată de 120 de zile pentru funcția de Director la Direcția Comercial, Achiziții și Relații Internaționale”, a transmis Curtea de Conturi.

Practic Ivan a fost numit pe postul pe care îl ocupase inițial prin detașare.În martie 2018, Alexandru Ivan a părăsit compania pentru a merge director comercial la RADET. A revenit, însă, în CNAB în martie 2019, iar o lună mai târziu a fost numit director general.

În perioada septembrie-decembrie 2017, cât a fost prin detașare director comercial al CNAB, Alexandru Ivan a încasat de la companie 50.385 de lei, adică aproape 12.600 de lei pe lună, potrivit declarației sale de avere.

 

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *