Noutăți

CAFEAUA și cele mai mari beneficii o inimă sănătoasă – Concluziile cercetătorilor contrazic tot ce știai 

Dacă preferi cafeaua neîndulcită, ai suficiente motive să nu renunți la ea. Există mai multe efecte pozitive decât crezi. Iată-le:

CAFEAUA FĂRĂ ZAHĂR conține un număr mare de antioxidanți, poate chiar mai mulți decât majoritatea alimentelor. Antioxidanții împiedică acțiunea radicalilor liberi și daunele oxidative asupra celulelor.

Cafeaua este una dintre cele mai importante surse de polifenoli și acizi fenolici. Polifenolii acționează ca antioxidanți pentru a-ți proteja corpul de stresul oxidativ.

Aceasta poate ajuta la reducerea riscului apariției unor probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi bolile de inimă, bolile inflamatorii și cancerul.

„Cafeaua neagră conține peste 1.000 de substanțe chimice bioactive, care care pot contribui la longevitate”, spune specialistul în medicină integrativă, Betsy Greenleaf,  potrivit MindBodyGreen, citat de gandul.ro.

CAFEAUA NEAGRĂ – CELE MAI MARI BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE – CÂTE CĂNI POȚI BEA ZILNIC

Efectele asupra sănătății ale cafelei neindulcite au fost studiate de mult timp de oamenii de știință, începând cu funcția creierului și cogniție, până la sănătatea gastro-enterologică.

Studiile arată că anumite cantități moderate de cafea neagră, între 3 și 5 căni pe zi, scad riscul de apariție a anumitor boli, inclusiv Parkinson, boli de inimă, diabet de tip 2 și mai multe tipuri de cancer.

Dar aceste beneficii pot fi mai mari dacă acea cafea nu conține lapte, zahăr și alte arome pe care sigur le adaugi.

Cafeaua neagră reduce riscul de insuficiență cardiacă, susține și stimulează metabolismul.

În ceea ce privește bolile de inimă, o analiză a trei studii principale a constatat că o ceașcă sau mai multe cești de cafea neagră, pe zi, sunt asociate cu un risc redus, pe termen lung, de insuficiență cardiacă.

În comparație cu persoanele care nu beau cafea deloc, s-a constatat că riscul de insuficiență cardiacă a scăzut între 5% și 12% pentru fiecare ceașcă de cafea consumată zilnic, mai notează gandul.ro.

De asemenea, sprijină metabolismul. Există unele cercetări conform cărora cafeaua poate accelera metabolismul și chiar ajută la pierderea în greutate – sau cel puțin poate juca un rol în gestionarea greutății.

„Studiile sugerează că această băutură afectează stocarea grăsimilor în celule, stimulează metabolismul și promovează microbiomul intestinal. Toate acestea ajută la menținerea unui corp sănătos  și a unei greutăți normale”, a mai spus specialistul Betsy Greenleaf,  potrivit MindBodyGreen,, notează gandul.ro.

Cafeaua neagră îmbunătățește și performanța, consumată în cantități moderate.

Cofeina este principala responsabilă. Are și efecte de îmbunătățire a performanței, motiv pentru care mulți oameni o beau ca supliment, înainte de antrenament.

EFECTELE NEGATIVE ALE CAFELEI sunt și insomnia și sevrajul, în afara celor binecunoscute. 

Cafeaua are și dezavantaje, în afară de cele binecunoscute, precum insomnia și sevrajul.

Absorbită într-o manieră rapidă și completă de organism după 45 de minute, cafeaua își atinge vârful de acțiune între un sfert de ora și 2 ore după ingerare.

La persoanele sănătoasă, cafeină poate provoca o creștere temporară a tensiunii arteriale, dar nu este nocivă pe termen lung. Cei care beau multă cafea pot dezvoltă toleranță la cafeină și este posibil să nu îi resimtă efectele după o ceașcă. Persoanele care suferă de hipertensiune arterială ar trebui să consulte un medic pentru a vedea dacă ar trebui să limiteze cantitatea de cofeină.

Aceste persoane ar trebui să acorde o atenție specială la ceea ce resimt după ce consumă cafea, pentru că pot observă că ritmul cardiac să devină mai rapid sau pot remarcă palpitații.

Cafeaua a fost condamnată că fiind nocivă pentru sănătate. Însă dovezile spun că această poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer (în special cancerul endometrial și de prostată), boli ale ficatului, boli cardiovasculare, atacuri cerebrale, boală Alzheimer, depresie și boală Parkinson. Cafeaua conține polifenoli, molecule cu proprietăți antioxidante care ajută la prevenția bolilor inflamatorii și are proprietăți anticancerigene.

Există cercetări care au descoperit că această băutură poate scădea riscul de a dezvoltă diabet de tip 2. Este o veste bună pentru aceia care nu pot face față până nu consumă o ceașcă de cafea. Pentru cei care au deja diabet de tip 2, cafeaua poate avea efecte adverse.

În afară de polifenoli, cafeaua conține și magneziu și crom. Doză mare de magneziu a fost legată de rată scăzută a diabetul de tip 2. Amestecul acestor nutrienți poate fi folositor pentru a îmbunătăți sensibilitatea la insulină, care poate compensa efectele neplăcute ale cofeinei. Diabeticii pot consumă această băutură decofeinizată, potrivit sfatulmedicului.ro.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *