Noutăți

Azilele groazei – Lider PSD: „Raluca Turcan trebuie să facă un pas în spate”

Azilele groazei – Lider PSD: Raluca „Turcan trebuie să facă un pas în spate”. Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, îi cere demisia liberalei Raluca Turcan. În prezent ministru al Culturii, Raluca Turcan este acuzată că, pe când ocupa funcția de ministru al Muncii, a avizat multe dintre caminele groazei în care au fost maltratate persoane vârstnice și vulnerabile.

„Cu certitudine se vor lua decizii la nivel guvernamental. În același timp, cei care sunt vinovați, cel puțin politic, dacă nu și administrativ, vor trebui să facă un pas în spate. Doamna Raluca Turcan este la fel de vinovată la domnul Marius Budăi. (…) În plan politic, domnul Budăi și doamna Firea și-au făcut analizele și au decis să-și dea demisia de onoare. Cred că și doamna Turcan, fiind una din persoanele care au avizat azile ale groazei ar trebui să facă un pas în spate. Este un gest de demnitate politică” – a spus purtătorul de cuvânt al PSD.

Premierul Marcel Ciolacu spune că a primit mai multe hârtii în urma controalelor efectuate la căminele de bătrâni din țară. Acesta este de părere că în zilele următoare vor fi suficiente destituiri peste tot unde au existat nereguli. 

„Părerea mea, şi mulţi colegi din ţară astăzi au intervenit, preşedinţi de consilii judeţene, care au atras atenţia că anumiţi oameni nu şi-au făcut treaba nici la nivel judeţean, şi de la anumite… AJPIS, de exemplu. Sunt ferm convins că în zilele următoare vor fi suficiente destituiri peste tot unde au existat nereguli” – a declarat Marcel Ciolacu după ședința Consiliului Politic Național al Partidului Social Democrat.

Raluca Turcan: La momentul acreditării centrului din Voluntari toate lucrurile erau în regulă

Raluca Turcan susține că a avizat căminul de bătrâni din Voluntari pentru că avea toate actele în regulă. 

Mai mult, liberala spune că era în atribuțiile ei de ministru al Muncii să acrediteze aceste cămine, fără să știe ce o să se întâmple cu ele pe viitor. Reacția vine în contextul în care liderii PSD îi cer Ralucăi Turcan să demisioneze din Guvern, în contextul scandalului căminelor groazei din județul Ilfov.

„La momentul acreditării centrului din Voluntari toate lucrurile erau în regulă din punctul de vedere al formalităților legale.

Semnarea acreditării este o cerință administrativă și o obligație legală, dacă sunt întrunite condițiile prevăzute de lege.

Sunt acreditați peste 5.500 de furnizori de servicii sociale publice sau private la nivel național (pe an sunt de ordinul sutelor).

Oricine intervine pentru a acoperi nereguli în activitatea unor astfel de centre, pentru a ascunde nerespectarea obligațiilor în derularea activității, sau pentru a bloca aflarea adevărului, trebuie să plătească.

Sunt ferm convinsă că ancheta va scoate la iveală cine se face vinovat de astfel de lucruri și că făptuitorii vor fi pedepsiți”, a explicat Raluca Turcan.

În prezent, Turcan este ministru al Culturii din partea PNL. În trecut, însă, a condus ministerul Muncii și a avizat funcționarea azilului de bătrâni din Voluntari, acolo unde s-au descoperit ororile care au îngrozit întreaga țară. 

Marcel Ciolacu: Doamna Firea nu a greșit cu nimic instituțional

„Doamna Firea nu a greșit cu absolut nimic. Nu a avut nicio atribuție în privința centrelor. Presupun că demisia domniei sale a venit în urma anumitor dezvăluiri de către presă.

Eu nu am cerut nici demisia domnului Budăi, nici demisia doamnei Gabriela Firea. Haideți să vedem toate documentele de la Ministerul Muncii și când vom avea întreg tabloul vom lua și deciziile.

Să fie un lucru pe care să-l învățăm fiecare dintre noi, să fim atenți de persoanele care apar în spațiile publice, ca cei care ne pozează să folosească aceste conjuncturi.

E un cost mare, dar cred că toți, eu și colegii mei, trebuie să avem mare grijă de cei care apar în anturaj”, a spus Marcel Ciolacu.

Citește și: Patronii azilelor din Ilfov, viață de lux cu banii bătrânilor. Cum le-au crescut ÎNCASĂRILE spectaculos?

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *