Noutăți

Armata se pregătește de achiziții strategice pentru apărare! România cumpără submarine și nave antimină de ultimă generație

Adâncime maximă: 350 de metri. Viteză maximă după scufundare: 37 de kilometri pe oră. Timp maxim petrecut la adâncime: până la 71 de zile. Sunt specificațiile impresionante ale clasei de submarine SCORPÉNE, care ar putea ajunge și în dotarea Armatei Române.

Țara noastră ar urma să cumpere, spun surse apropiate lanțului decizional, două astfel de nave. Dacă luăm în calcul achizițiile făcute în ultimii 20 de ani de alte țări, costurile ar putea fi imense. Dacă în 2005 India cheltuia 3 miliarde de dolari pentru 6 submarine, la un cost de 500 de milioane de dolari pentru o unitate, în 2009 Brazilia cumpăra patru submarine din aceeași clasă cu un preț de 5 ori mai mare: 2,5 milioane de dolari per bucată pentru versiunea avansată a submersibilului.!

România are, în prezent, un singur submarin. „Delfinul”, de producție sovietică, intrat în serviciu în 1985. A fost folosit timp de 10 ani, până în 1995, atunci când a s-a scufundat ultima oară. Nu a mai fost în nicio misiune de atunci și până în prezent, ci a fost folosit doar pentru antrenamentul soldaților. În urmă cu 10 ani, marinarii de la bord sperau că va fi reparat.

„Cu toții ne dorim să ieșim pe mare cu acest submarin. Are nevoie de bateriile de acumulatori, fără de care nu poate să se deplaseze, pentru că propulsia este în totalitate electrică. Are nevoie de o revizie tehnică generală”, a spus comandor Daniel Bondoc, comandantul submarinului Delfinul.

În prezent, repararea Delfinului ar însemna strângerea relațiilor cu Rusia care produce piesele necesare. Cum pentru oficiali aceasta nu este o opțiune, singura alternativă rămasă este achiziția de noi submarine.

Ministerul Apărării Naționale a mai cerut acordul Parlamentului și pentru a cumpăra nave antimină, dar și pentru dotarea cu tehnică militară modernă a navelor purtătoare de rachete pe care România le are deja în dotare. 

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *