Noutăți

Alegeri legislative în Grecia: Conservatorii obţin o majoritate absolută

Noua Democraţie obţinuse deja o victorie zdrobitoare în alegerile generale din 21 mai, dar cu 40,8% din voturi şi reprezentare proporţională integrală, nu a reuşit să atingă pragul pentru a forma un nou guvern pe cont propriu.

Cu toate acestea, Kyriakos Mitsotakis, aflat la putere din 2019, a refuzat să formeze o coaliţie, mizând pe faptul că vor avea loc noi alegeri, în pofida criticilor la adresa partidului său, în special pentru modul în care a gestionat catastrofa feroviară de lângă Larissa la începutul lunii martie.

Potrivit primelor rezultate publicate de Ministerul de Interne, premierul grec este pe cale să îşi câştige pariul, Noua Democraţie părând să aibă asigurată majoritatea absolută datorită primei majorităţi acordate învingătorului.

După numărarea a aproape un sfert din buletinele de vot, partidul conservator era creditat cu 40,5% din voturi, cu mult înaintea partidului de extremă-stânga Syriza al predecesorului său Alexis Tsipras, care avea 17,9%.

Campania electorală a fost umbrită de scufundarea, la 14 iunie, a unei ambarcaţiuni de migranţi cu sute de persoane la bord, fără îndoială unul dintre cele mai grave dezastre maritime din istoria recentă, care a scos la iveală diviziunile dintre cele două mari partide greceşti pe tema migraţiei.

Potrivit observatorilor, controversa care a urmat cu privire la rolul jucat de gărzile de coastă l-a avantajat probabil pe Kyriakos Mitsotakis, care a apărat activitatea serviciilor de salvare în faţa criticilor venite din partea Syriza.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *