Noutăți

Ai fost filat de securitate în trecut? Cum poți să afli dacă „băieții cu ochi albaștri” ți-au făcut dosar și cum poți să îl citești

Dosarele de urmărire, de colaborare sau de cercetare penală deschise de Securitate pe numele tău sau al rudelor până la gradul al patrulea pot fi consultate la sediul CNSAS, în original.

Departamentul Securității Statului (denumire uzuală: Securitatea) a fost numele dat serviciului de informații din România în perioada comunistă. S-a aflat în cea mai mare parte a existenței sale în subordinea administrativă a Ministerului Afacerilor Interne. În calitate de instrument al Partidului Comunist Român, ale cărui directive le ducea la împlinire, Securitatea a jucat un rol principal în impunerea unei orientări ideologice unitare la nivelul societății, scrie Puterea. În acest scop, unele cadre ale Securității au recurs la acțiuni ce excedau normele legale și constituționale, iar în anumite cazuri, la crime și încălcări ale drepturilor omului.

O nouă metodă de escrocherie face ravagii: Escrocii pretind că sunt de la Poliția Română și sperie victimele acuzându-le de diverse infracțiuni

Până la mijlocul anilor 1960, Securitatea a contribuit la sovietizarea României, iar apoi la menținerea regimului comunist la putere. În aceste scopuri a fost dezvoltat un sistem complex de supraveghere și represiune. Conform unor surse și rapoarte disputate, în primii ani ai existenței instituției (perioada stalinistă), din instrumentariul Securității au făcut parte arestările în miezul nopții, bătaia, tortura și violul fetelor și femeilor deținute.

După 1989, soarta arhivelor Securității a stârnit puternice controverse, în prezent cea mai mare parte a dosarelor și documentelor putând fi consultate și studiate în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Pentru a putea accesa dosarul tău sau al rudelor tale până la gradul al patrulea există două variante: depunerea unei cereri la sediul instituției din Strada Matei Basarab, nr. 55-57, București, însoțită de o copie a cărții tale de identitate, iar pentru studierea dosarului unei rude este nevoie de fotocopia certificatului de deces pentru persoana al cărei dosar este solicitat, fotocopia actului de identitate valabil al solicitantului şi copii ale actelor care atestă gradul de rudenie cu persoana care face obiectul cererii de acces la dosar.

A doua variantă, în cazul în care nu ai posibilitatea de a te deplasa la sediul CNSAS, este aceea de a descărca de pe site-ul instituției formularul potrivit, iar după ce îl completezi și semnezi îl trimiți prin poștă la sediul din Strada Matei Basarab, nr. 55-57, Sector 3 București sau prin e-mail la adresa [email protected], alături de copiile de pe actele necesare, care sunt menționate în formular.

Mirela Furtună, avere uriașă pe lângă baronul PSD de Tulcea – Profitul firmei controversatei deputate

După ce lucrătorii de la CNSAS vor face o sumă de verificări pentru a stabili dacă solicitantul sau rudele sale au un dosar, acesta va fi informat.

„ 𝗖𝘂𝗺 𝗽𝗼𝘁𝗶 𝘃𝗲𝗱𝗲𝗮 𝘂𝗻 𝗱𝗼𝘀𝗮𝗿 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗦𝗲𝗰𝘂𝗿𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲?Nu atât de greu pe cât ai crede, dar nici atât de ușor pe cât te puteai alege cu unul. Este, totuși, nevoie de o cerere . 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗱𝗼𝘀𝗮𝗿𝘂𝗹 𝘁𝗮𝘂: http://www.cnsas.ro/…/Acces%20la%20propriul%20dosar.pdf 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗱𝗼𝘀𝗮𝗿𝘂𝗹 𝗮𝗹𝘁𝗰𝘂𝗶𝘃𝗮 : http://www.cnsas.ro/…/Acces%20la%20dosarul%20altei… Pentru cine altcineva poți vedea dosarul am detaliat aici:https://www.facebook.com/Consiliul.National.pt.Studierea.Arhiv.Securitatii/posts/784299077039101?ref=embed_postAșa că: Vii la sediul nostru din Bucureşti (Matei Basarab 55-57), cu sau fără dosar cu șină, dar cu fotocopii de pe actele necesare (sau cu originalele – lista lor o găsești în formularele de mai sus) şi te ajutăm să completezi o cerere, pe care o și înregistrăm.sau Descarci formularul potrivit, îl tipăreşti & completezi & semnezi & trimiţi la adresa noastră poștală  (Matei Basarab 55-57, Sector 3 – București, 030671) sau la cea electronică  ([email protected]), alături de copii de pe actele necesare, care sunt menționate în formular. Vom face o sumă de verificări pentru a stabili dacă ai un dosar şi te vom informa ce am aflat. Pentru că arhivele Securităţii sunt un nesfârşit izvor de surprize şi dintr-o lungă listă de motive administrative (fie şi numai faptul că depozitul de arhivă e în afara oraşului), va dura câteva luni până ce îţi vom putea da un răspuns. Apoi te așteptăm la sala noastră de lectură , la data şi ora pe care le vei stabili împreună cu colegii noştri, pentru a vedea 𝗱𝗼𝘀𝗮𝗿𝘂𝗹 𝗶𝗻 𝗼𝗿𝗶𝗴𝗶𝗻𝗮𝗹. Dar dacă distanța, timpul sau resursele nu-ţi permit să ajungi la noi, îți putem trimite 𝗳𝗼𝘁𝗼𝗰𝗼𝗽𝗶𝗮 𝗱𝗶𝗴𝗶𝘁𝗮𝗹𝗮 𝗮 𝗱𝗼𝘀𝗮𝗿𝘂𝗹𝘂𝗶. Va trebui să ne ceri explicit asta, după ce te anunțăm că există un dosar, dar vrem să știi de pe acum că este posibil. 𝗖𝘂 𝗱𝗼𝘂𝗮 𝗼𝗯𝘀𝗲𝗿𝘃𝗮𝘁𝗶𝗶, 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗰𝗮 𝗹𝗲𝗴𝗲𝗮 𝗻𝗲 𝗼𝗯𝗹𝗶𝗴𝗮: Dacă în dosar există informaţii care pot afecta o terţă persoană (să zicem, fără a ne limita la asta, viaţă privată) vei primi pasajul respectiv anonimizat. Ai, desigur, alternativa de a veni totuşi la sala de lectură şi a vedea nemijlocit dosarul. Va trebui să percepem o taxă, câte 20 de bani (0,20 RON) pentru fiecare pagină pe care ţi-o punem la dispoziţie în format electronic. Hai, că nu e mult!  Și, ca să fie și mai ușor, poţi transfera suma necesară în conturile RO35RNCB0080005631020011 (BCR) sau RO62TREZ7005032XXX014285 (Trezoreria Municipiului București), iar după confirmarea transferului îţi trimitem fișierul cât de repede.Ce zici, e complicat?”, scrie CNSAS pe pagina de socializare. Fostul jurnalist Rise Project care a condus drogat, trimis în sfârșit în judecată, după o tărăgănare de peste 4 ani

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *