Noutăți

A fost șoferul lui Al Capone și traficant de top, dar s-a întors în România și s-a făcut PRIMAR

În anii ’20, zeci de mii de românii au emigrat în SUA în căutarea unui trai mai bun. Printre ei s-a aflat şi Ieronim Budac, un ardelean născut la data de 6 mai 1897 în localitatea Cârţişoara, din judeţul Sibiu.

 

Ajuns pe „tărîmul tuturor posibilităților”, românul a reușit să se infiltreze repede în rândul interlopilor, mai ales după ce a devenit cunoscut datorită rețetei tradiționale de rachiu de prune. Cu această băutură l-a cucerit și pe Al Capone, devenit liderul contrabandei cu alcool, după instituirea prohibiției. 

 

Reţeta lui Budac a fost pe placul gangsterului american, motiv pentru care a devenit unul dintre oamenii de încredere ai lui Al Capone și unul dintre șoferii săi. „Întors în ţară a povestit rudelor că printre altele, în perioada prohibiției asupra alcoolului, a fost angajat de marele gangster Al Capone să-i transporte cu camionul masive cantităţi de whisky.

 

Într-una din întâlnirile sale cu Poliţia Federală, în baza instrucţiunilor marelui boss, a intrat cu camionul plin de băuturi în fluvial Mississippi, salvându-se de două ori, o dată de la o moarte aproape sigură şi a doua oară din mâinile Poliţiei”, au scris Traian Cânduleţ şi Ilie Costache în Monografia Comunei Cârţişoara, potrivit Historia.

 

După 12 ani petrecuţi în Chicago și probabil hăituit de autorități, după ce imperiul infracțional al lui Al Capone s-a prăbușit, Ieronim Budac a revenit în România. La scurt timp și-a deschis o afacere și a ajus să dețină una dintre cele mia mari distilerii din Ardeal. În paralel, a intrat în politică și timp de 14 ani a fost primarul localității Cârţişoara, până la venirea la putere  a comuiștilor.

Omul carea fost „șoferul lui Al Capone” a murit în 1977, fiind îngropat în cimitirul bisericii din Cârţişoara.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *