Noutăți

A fost arestat autorul scurgerii de informații secrete de la Pentagon: Primele imagini cu Jack Teixeira – Cine e tânărul de 21 de ani

Un membru al Gărzii Naţionale Aeriene a SUA, suspectat că este autorul recentelor scurgeri de informaţii clasificate ale Pentagonului, a fost arestat joi la Massachusetts, potrivit CNN.

Este vorba despre Jack Teixeira, de 21 de ani, care a condus grupul privat online Thug Shaker Central, în care 20-30 de persoane, în majoritate tineri bărbați și adolescenţi, se întâlneau să discute despre arme de foc, memeuri rasiste şi jocuri video, potrivit The New York Times. Grupul și legăturile dintre membrii săi s-au format în timpul izolării din cauza pandemiei de coronavirus.

Au fost difuzate și primele imagini cu arestarea lui Texeira, în Massachussets. Potrivit BBC, imaginile arată un tânăr, despre care se crede că este dl Teixeira, mergând cu spatele spre ofițerii FBI înarmați cu mâinile ridicate, înainte de a fi încătușat și condus la o mașină.

Sursa: CBC

Anterior, doi oficiali au confirmat NYT că anchetatorii vor să discute cu aviatorul Teixeira despre divulgarea documentelor guvernamentale pe acest grup privat online.

Unul dintre oficiali declară că tânărul ar putea deţine informaţii relevante pentru anchetă.

Anchetatorii federali căutau de mai multe zile sursa divulgării online a documentelor secrete, însă nu l-au desemnat pe Teixeira sau pe altcineva drept suspect. Poliţia federală, contactată de NYT, a refuzat să comenteze.

FBI a redus numărul de persoane suspectate în cazul scurgerilro de informații. Anchetatorii au reușit să se apropie de un număr mic pentru audieri cu ajutorul urmelor identificate de criminaliști ale persoanei care a postat documentele.

Potrivit informațiilor prezentate de presa americană, unul dintre membri grupului online a început să încarce sute de pagini de briefinguri de informaţii pe micul grup de chat şi le-a explicat membrilor din grup importanţa de a se ţine la curent cu evenimentele din lume.

NYT a dezvăluit că a stat de vorbă cu patru membri ai grupului Thug Shaker Central, dintre care unul a declarat că il cunoaste pe cel care ar fi responsabil de scurgerea de informații, de cel puţin trei ani, fiind identificat prin inițialele ”OG”. Acesta a fost descris ca fiind liderul și cel mai în vârstă dintre membrii grupului, care erau adolescenţi. 

Aceștia ar fi declarat că OG ar fi avut acces la documente secrete prin natura serviciului său. Potrivit surselor NYT, acesta ar fi Texeira, chiar dacă cei din grup nu l-au nominalizat. 

NYT scrie că a stabilit, cu ajutorul unor postări pe reţele de socializare şi dosare militare că aviatorul Teixeira este înrolat în Garda Naţională Aerienă din Massachusetts. Detalii din casa în care a copilărit aviatorul – postate pe reţele de socializare în fotografii de familie – se potrivesc cu detalii legate de unele din fotografiile documentelor secrete divulgate.

Aviatorul Teixeira şi colegii săi este felicitat, în postări pe Facebook pentru promovarea ca aviator clasa I în iulie 2022.

Pentagon Leaks. Cel puțin 50, poate mai mult de 100 de documente clasificate au fost postate pe Discord – o platformă de socializare populară printre jucători. Documentele conțin o serie de evaluări de informații despre războiul din Ucraina, dar și informații sensibile despre țări din întreaga lume, inclusiv aliații SUA.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *